close
Wonen projectmatig Zorg

Woon-zorgcomplex Hofstee op inbreidingslocatie op Urk

KHV architecten heeft voor Stichting Talma een ontwerp gemaakt voor een woon-zorgcomplex op een inbreidingslocatie nabij het dorpshart op Urk. De gemiddelde levensverwachting op Urk stijgt aanzienlijk. In 2015 had het vissersdorp aan het IJsselmeer zo’n 1.500 70-plussers. In 2040 zullen dat er meer dan 3.000 zijn. Voor hen is het belangrijk om een thuis te hebben waar ze zelfstandig kunnen wonen, maar met zorg in de buurt. Om in te spelen op die grote behoefte heeft Talma een architectenselectie uitgeschreven. Het woon-zorgcomplex heeft 64 appartementen, vier huiskamers, een atrium en een brasserie. Belangrijke uitdaging in het ontwerp was om een zorgvuldige inpassing van het volume in de bestaande context te realiseren.

“In onze ontwerpstudie hebben we het volume op de kavel geprojecteerd en vervolgens gezocht naar een inpassing die in afstand en hoogte inspeelt op de omliggende bebouwing.”

Dorpse architectuur

 

De projectlocatie was eerder de plek van de Wilhelminaschool. Dit was een gebouw van één laag omgeven door een ruim plein. De nieuwe invulling betekent een aanzienlijke toevoeging van volume. In onze ontwerpstudie hebben we het volume op de kavel geprojecteerd en vervolgens gezocht naar een inpassing die in afstand en hoogte inspeelt op de omliggende bebouwing. Door de toevoeging van groen ontstaat een aantrekkelijke buitenruimte die kwaliteit toevoegt aan de wijk.

In de architectuur is aan de Oslolaan gekozen voor een dorpse architectuur met een verticale geleding met kappen. Hierdoor wordt het volume gebroken en ontstaat een schaal die beter past in het straatbeeld. Aan het binnenplein heeft het complex een meer horizontale structuur met witte banden die door het metselwerk heen lopen en verbinding creëren tussen het volume dat aan de zijde van het dorp staat en het volume dat zich richt op de dijk. Lichte tinten, verschillende kleuren gevelsteen en respect voor de bestaande zichtlijnen bepalen het uiterlijk van dit nieuw woon-zorgcomplex.

Een nieuw, bruisend hart van de buurt

 

Binnen wordt een atrium gecreëerd met een brasserie waar zowel senioren als de buurtbewoners de fysiotherapeut kunnen bezoeken of een hapje kunnen eten. Deze centrale ontmoetingsplek heeft alles in zich om het nieuwe, bruisende hart van de buurt te worden. Vanwege de ligging nabij het oude dorpshart van Urk en de nabijheid van het IJsselmeer is dit nieuwe woon-zorgcomplex de gedroomde plek om als Urker oud te worden. Een gebouw met deze omvang inpassen in het dorpse weefsel is niet eenvoudig, maar door de zorgvuldige procesgang is het gelukt. Daarmee is de Hofstee een mooi voorbeeld van een succesvol inbreidingsproject.

Programma:
6829 m² (64 appartementen, 4 huiskamers, brasserie en kantoren)

Status:
Opgeleverd

Fotograaf:
Sterker in beeld

 

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project