close
Zorg

Zorggebouw psychogeriatrische zorg net buiten centrum Zwolle

KHV Architecten heeft voor Woonzorggroep IJsselheem op een prominente inbreidingslocatie net buiten het centrum van Zwolle een zorggebouw voor psychogeriatrische zorg gerealiseerd. Het zorggebouw, dat de naam Wilhelmina van Sonsbeek heeft gekregen is gelegen tussen een oud statig schoolgebouw en het oude ziekenhuisgebouw dat inmiddels door hogeschool ArtEZ in gebruik is genomen.

In het zorggebouw is ruimte voor 35 bewoners met dementie, verdeeld over 5 groepswoningen. De inpandige binnentuin ligt centraal ten opzichte van deze groepswoningen. De groepswoningen zijn voorzien van een ruime woonkamer met terras. Verder heeft het gebouw een wijkfunctie in de vorm van een ontmoetingsruimte en zijn er kantoren opgenomen. Het gebouw voorziet in de wens van de opdrachtgever om kleinschalige wooncomplexen in de wijk te realiseren.

Zorggebouw in baksteenarchitectuur

 

De vormgeving laat zich kenmerken als kwalitatieve en degelijke baksteenarchitectuur. Gevels hebben een binnenstedelijk karakter en zijn rijk gedetailleerd. De gesloten kopgevels zijn voorzien van baksteen met kruismotief. In het ontwerp speelde aansluitingen op de belendingen een belangrijke rol. De overdekte entree is prominent gesitueerd op de hoek. Ter plekke van de entree is een betegelde wand opgenomen met een tegeltableau van kunstenares Annet van der Kamp uit Zwolle. In het tableau zijn de waterwegen rondom Zwolle verbeeld. Het bootje verbeeldt de veilige haven, de essentie van wat de stichting IJsselheem wil bieden aan zijn bewoners.

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project