close
Wonen projectmatig

27 appartementen voor sociale woningbouw in Coevorden

KHV architecten heeft in opdracht van Domesta een ontwerp gemaakt voor 27 appartementen voor sociale woningbouw in Coevorden.

De voormalige brandweerkazerne kwam beschikbaar voor herontwikkeling. De locatie is gelegen aan de buitenrand van de historische vestinggracht. Een plek waar vroeger pakhuizen stonden. Hier werden de goederen die per schip werden aan- en afgevoerd geladen en gelost.

“De architectuur van het plan is geïnspireerd op de oude pakhuizen.”

Geïnspireerd op historische pakhuizen

 

De architectuur van het plan is hierop geïnspireerd. De volumes met de appartementen zijn dwars op de vaart geplaatst. De geleding en de repeterende dwarskap bij beide complexen refereren duidelijk aan een pakhuis. De hijsbalk in de topgevel van het gebouw de Ravelijn versterkt dat beeld.

De entree met het trappenhuis is aan de zijgevel als een paviljoenachtig volume aan het gebouw gekoppeld. De grote glazen puien afgewisseld met houten geveldelen maken dit gebouwdeel licht en ruimtelijk. Deze transparantie versterkt de sociale veiligheid in de verkeersruimte.

Aan de gracht

 

Het andere gebouw, de halve maan, staat in het water. Hier is de gevel open gewerkt om plek te bieden aan ruime inpandige balkons. De westzon staat hier frontaal op de balkons. Daardoor is dit een zeer aangename plek om buiten te zitten. De gracht is nog altijd in gebruik als vaarwater. Vanaf de balkons kijkt men hierop uit. De reuring die dat met zich meebrengt krijg je op de balkons goed mee en maakt het een leuke én mooie plek om te wonen.

Beide complexen maken onderdeel uit van de openbare ruimte. De gebouw liggen als het ware op de  kade, wat als voetgangersgebied onderdeel uitmaakt van het centrumgebied. In het complex zijn ook nog voorzieningen opgenomen voor de passantenhaven. Hier kunnen bezoekers douchen, afwassen en een toilet gebruiken.

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project