close
Wonen projectmatig

11 terpwoningen en 8 tweekappers in Stadshagen Zwolle

KHV Architecten heeft voor Bemog Projektontwikkeling een ontwerp gemaakt voor 11 terpwoningen en 8 tweekappers in Stadshagen Zwolle. Waar de wetering vanuit de Mastenbroekpolder de nieuwe wijk Stadshagen binnenkomt, zijn de terpen als in de polder ook doorgezet in de wijk. Op deze terpen zijn verschillende functies ondergebracht. De terp, ontsloten vanuit de Weeverstraat, heeft een woonfunctie gekregen. Aan de andere zijde van de Weeverstraat zijn twee-onder-één-kap woningen gerealiseerd en afgesloten met een vrijstaande woning.

“Waar de wetering vanuit de Mastenbroekpolder de nieuwe wijk Stadshagen binnenkomt, zijn de terpen als in de polder ook doorgezet in de wijk.”

Poldergerichte woonkamers

 

De 11 terpwoningen zijn met de woonkamer naar de polder gericht. Door de brede opzet met een uitbouw ontstaat een ruime living. Het resultaat is een weids panorama. De gevels met verticaal karakter zijn voornamelijk georiënteerd naar de buitenzijde van de terp en vormen het gezicht van de woningen. De entree, berging en keuken liggen aan de binnenplaats waar de gevels meer ingetogen zijn. De woningen hebben een ruime inpandige berging. Naast de woonkamer en keuken is er op de begane grond ruimte voor een extra slaapkamer met badkamer.

De gevels van de eerste woningen zijn als tuinmuur doorgezet en deze vormen de entree van de terp. De woningen bestaan in hoofdzaak uit twee kleuren baksteen. De buitengevels met overstek openen zich naar de polder met een vulling van antracietkleurige kozijnen en een metalen profielplaat. Bij de entree is verticaal verspringend metselwerk toegepast. Erfafscheidingen zijn eenduidig met hagen uitgevoerd.

Contrast tussen de gevelopeningen

 

De 8 twee-onder-één-kap woningen en de vrijstaande woning aan de binnenzijde van de Weeverstraat zijn voorzien van een dwarskap met verticaal gelijnde gevels. De kracht van de gevel zit in het contrast tussen de gevelopeningen. De ingetogen naar binnen geplaatste kozijnen op de verdieping contrasteren met het witte uitgebouwde kozijn in de keuken. De eenvoudige dakrandafwerking met zinken mastgoot draagt hieraan bij. Aan weerszijden van de terugliggende entree en het uitbouwkozijn is verticaal verspringend metselwerk toegepast.

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project