close
bedrijfsgebouwen Energieneutraal Werken

Duurzaam hoofdkantoor met internationale allure

KHV-Van de Poel architecten heeft voor AWL Techniek BV een ontwerp gemaakt voor een nieuw duurzaam hoofdkantoor in Harderwijk. AWL Techniek BV levert slimme robotoplossingen om productieprocessen op een geavanceerde manier te automatiseren. Het bedrijf is internationaal toonaangevend en is met vijf vestigingen op drie continenten wereldwijd actief. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Harderwijk, hier komen kantoren, een vergadercentrum, productieruimtes en een fieldlab. De ambitie was dat het nieuwe pand de internationale allure, de duurzame ambitie en de hoogwaardige techniek van AWL zou weerspiegelen.

Strak en minimalistisch

 

Het nieuwe duurzame hoofdkantoor bestaat uit een kantoor en twee productiehallen. Uitgangspunt in het ontwerp was dat het complex eenheid zou uitstralen en om dat te bereiken, lopen het kantoor en de productiehal zowel in vorm als materialisatie naadloos in elkaar over. In de voorgevel is een opvallende insnede gemaakt op de begane grond; compleet uitgevoerd in glas. Hier krijgt de representatieve functie van het kantoor en het vergadercentrum vorm. Ter plekke van de hoofdentree springt de gevel verder terug. Hier komt het kantoor als een glazen doosvolume uit de zijgevel en maakt het gebouw een gebaar naar de openbare weg. Onder dit doosvolume is een kleuraccent aangebracht in het oranje van AWL om de entree te markeren en de bezoeker naar binnen te begeleiden. Deze beweging wordt versterkt door de verlichtingsstroken die doorlopen in het ontvangstgebied. De centrale, open trap in de vide vormt daarbij echt een blikvanger. Deze heeft een centrale plek in de routing door het gebouw. De lift is ‘verstopt’ om beweging te stimuleren.

 

“Uitgangspunt in het ontwerp was dat het complex eenheid zou uitstralen en om dat te bereiken, lopen het kantoor en de productiehal zowel in vorm als materialisatie naadloos in elkaar over.”

Optimale flexibiliteit

 

Klaar voor de toekomst; naast de duurzame ambitie waarbij het gebouw een EPG van 0 heeft en zelfs energie oplevert, is er ook ingespeeld op een flexibel gebruik. Op de kantoorverdiepingen kan ieder stramien op drie plekken opgedeeld worden. Doordat er gewerkt is met een computervloer en een bandraster in het plafond zijn ruimtes probleemloos aan te passen wanneer de vraag verandert. Ook het ventilatiesysteem (BaOpt) maakt dit mogelijk. In het vergadercentrum op de eerste verdieping is de volgens dezelfde filosofie van optimale flexibiliteit ontworpen. Deze ruimtes zijn onderling te koppelen naar behoefte en zelfs allemaal te verbinden tot één grote vergaderruimte voor de ontvangst van grote groepen.

“Naast de duurzame ambitie waarbij het gebouw een EPG van 0 heeft en zelfs energie oplevert, is er ook ingespeeld op een flexibel gebruik.”

Toekomstbestendig ontwerpen

 

Het gebouw is tevens adaptief naar de toekomst toe, doordat er rekening is gehouden met toekomstige groei. Een productiehal met dezelfde afmeting kan toegevoegd worden achter de huidige hal. De vergunning daarvoor is al aangevraagd. De trafo en installatieruimte zijn daar qua locatie en capaciteit strategisch op voorbereid. Ook is er al ruimte gereserveerd voor extra kantoren. Aan de linkerzijde van het gebouw is de kantoorruimte op de eerste verdieping casco gelaten. Dit is relatief eenvoudig verder af te bouwen als kantoorruimte. Verder is dit gebouwdeel er constructief op voorbereid om nog twee lagen met kantoren toe te voegen.

“Het gebouw is adaptief naar de toekomst toe, doordat er rekening is gehouden met toekomstige groei.”

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project