close
Horeca

Circulaire horecapaviljoen entreegebied Kuinderbos

KHV Architecten heeft voor De Eigen Wijze een ontwerp gemaakt voor circulaire horecapaviljoen in het nieuwe entreegebied van het Kuinderbos. De Noordoostpolder is in de jaren ’40 aangelegd vanwege de groeiende behoefte aan landbouwgrond. Niet alle grond in de Noordoostpolder was geschikt voor de landbouw en hier werden bossen geplant. Zo is ook het 1200 hectare grote Kuinderbos ontstaan. Het Kuinderbos is het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Jaarlijks trekt het bos 224.000 unieke bezoekers. Recent onderzoek van Bureau Buiten (link) heeft echter laten zien dat er nog veel onbenut potentieel is. De belevingswaarde van het bos kan nog flink vergroot worden en daarom wordt in het – aan het bos grenzende gebied het Schoterveld – een nieuw entreegebied ontwikkelt met verschillende voorzieningen. Staatbosbeheer trekt hierin samen op met De Eigen Wijze, een lokaal recreatiebedrijf gespecialiseerd in het ontvangen van groepen.

Beeld van het Schoterveld

Een stoer familiepaviljoen

 

Een van de voorzieningen in het nieuwe entreegebied is een horecapaviljoen. De Eigen Wijze draagt zorg voor de ontwikkeling en exploitatie en heeft KHV Architecten benaderd om een ontwerp te maken. Uitgangspunt was een toegankelijk paviljoen te realiseren dat aansluit bij de positionering van het Kuinderbos als stoer familiebos. Het moest een plek worden die uitnodigt om met je vieze schoenen naar binnen stappen. Een plek waar het water voor de hond klaar staat en waar je op een koude dag lekker bij het vuur kunt gaan zitten. Het paviljoen vormt een verbindende schakel tussen De Eigen Wijze en het Schoterveld en is ontworpen als een alzijdige paviljoen op een wal. Door zijn ligging vormt het een baken in het landschap.

Circulair ontworpen

 

In het ontwerp is circulair materiaalgebruik een belangrijke focus geweest. Samen met de opdrachtgever hebben we eerst een hoofdvorm ontwerpen en zijn vervolgens op zoek gegaan naar her te gebruiken materialen om die vorm te materialiseren. Zo is de hoofdconstructie van het paviljoen gemaakt van hergebruikte, houten spanten van een gesloopte schuur. In deze spantenconstructie worden vier hergebruikte 40ft highcube zeecontainers geschoven die de basis van de geïsoleerde kern. Hierin is er ruimte voor de keuken en het winterterras. De spanten worden ingepakt met een vliesgevelconstructie, geïnspireerd op de tuinkassen. Achter deze vliesgevel ontstaat het binnenterras, dat in het voor- en najaar gebruikt zal worden. De vliesgevel ligt op haar beurt aan de zuidwestzijde en aan zuidoostzijde terug ten opzicht van de constructie. Hier ontstaat buiten op vlonders van hergebruikt hout het zomerterras. De doorlopende spantenconstructie creëren hier beschutting en dragen tevens bij aan het rauwe, stoere look die het paviljoen een blikvanger maakt.

Beeld van de gelamineerde, houten spanten in gesloopte schuur

Architect:
Gerben ter Horst

Projectteam:
Gerben ter Horst, Robin Frings, Daniëlle Lassche, Albert Dunning en Theo Weijs

Opdrachtgever:
Vakantiepark Eigen Wijze

Aannemer:
Zelfbouw en Weever Bouw

Programma:
228 m²

Status:
In uitvoering

Artist impressions:
KHV Architecten

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project