close
Circulair Horeca

Energieneutraal, circulair en demontabel horecapaviljoen te Assen

 

 

KHV Architecten heeft de selectie gewonnen voor een horecavoorziening aan de Baggelhuizerplas in Assen met een houten, energieneutraal, circulair en demontabel horecapaviljoen. Samen met Evertsen Bouw BV uit Zwolle en DHH horeca BV hebben we een totaalconcept ontworpen en ontwikkeld waarbij omgeving, architectuur, duurzaamheid en horeca samensmelten in het nieuwe paviljoen. Het paviljoen komt te staan aan de recreatieplas de Baggelhuizerplas in Assen. Het concept voor het ontwerp is ontstaan vanuit het idee dat het paviljoen te gast is in het landschap. Om dat te verbeelden steken we als het ware een stuk grasmat uit de grond ter grootte van het bouwvlak. Deze grasmat tillen we op en wordt het groene dak van het paviljoen. Dit glooiende vegetatiedak sluit goed aan bij de omgeving en draagt bij aan de biodiversiteit.

Ontwerpconcept schematisch verbeeld

Onder het dak bevinden zich gesloten en open functies. De open functies hebben een grote transparante gevel wat bijdraagt aan een mooie overgang tussen buiten en binnen en zorgt dat gasten vanuit het paviljoen prachtig uitzicht hebben over de plas.
De meer gesloten functies, zoals het sanitair en de keuken, zijn geplaatst achter een houten gevel. De dakrand is gematerialiseerd met donker verduurzaamd hout. Deze donkere rand is een subtiele verwijzing naar de bodem van het opgetilde dak (grasmat) en contrasteert mooi met de lichte houten gevels. De grote overstekken zorgen zomers voor verkoeling en voorzien tegelijkertijd in een overdekt terras. De schoorsteen wordt bekleed met zwerfkeien als referentie naar bestrating van de oude brink in Drentse dorpen.

Door de combinatie van goede isolatie, een duurzame installatie en zonnepanelen wordt het paviljoen energieneutraal. Het gebouw gebonden energieverbruik wordt duurzaam opgewekt. De concessie wordt in de basis afgegeven voor 25 jaar met de opties om tweemaal met vijf jaar te verlengen. Na 25 jaar is het gebouw nog niet afgeschreven. Om die reden is volop ingezet op een demontabel gebouw. Het gehele paviljoen (op de betonvloer na) is te demonteren en te verplaatsen. Zo kan het paviljoen in zijn geheel elders een tweede leven krijgen.

“Transparante gevels en het grote overstekende dak zorgen voor een mooie overgang tussen binnen en buiten”

Ontwerpteam:
Gerben ter Horst, Wilfret Schutte,
Robin Frings en Harm Korfker

Interieurontwerp:
Martine Vondermassen en
Daniëlle Lassche

Opdrachtgever:
Evertsen Bouw Zwolle

Aannemer:
Evertsen Bouw Zwolle

Programma:
277 m² BVO

Status:
Ontwerp (gewonnen selectie)

Artist impressions:
KHV Architecten

Wilfret Schutte Wilfret Schutte (0527) 699999 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project