close
Interieur

Renovatie basisschool Roderik van Voorst

KHV Architecten heeft voor Aves een ontwerp gemaakt voor de renovatie van basisschool Roderik van Voorst in Emmeloord. De typische jaren 60 school voldeed niet meer aan de wensen van de gebruikers. Naast het moderniseren van de gevel en het verduurzamen van het gebouw, was een belangrijke ontwerpvraag het creëren van een groot, veelzijdig leerplein als multifunctionele ruimte, passend bij de moderne onderwijsmethoden.

“De typische jaren 60 school voldeed niet meer aan de wensen van de gebruikers.”

Ruimtelijk leerplein

 

Het concept geldt als vanzelfsprekend voor zowel het exterieur als het interieur. Het bestaande ontwerp bestaat uit één lange gang met aan weerszijden de verschillende ruimtes. Dat vormde een donker en eentonig geheel. In het nieuwe ontwerp is ervoor gekozen om verschillende wanden te doorbreken, waardoor er direct daglicht naar binnen komt en een groot leerplein ontstaat. Op het leerplein is onder andere ruimte om samen te koken. Voor de docenten is er een grote ronde tafel om samen te komen, tevens is er een grote ronde aanland plek in het midden van de school. Rond geldt hier ook als referentie naar de ronde tafel van de ridders. Op de vloer van het leerplein worden de grafische lijnen vertaald van een kasteelpoort en de waaltjes van de oprijlaan die onlosmakelijk verbonden zijn met de identiteit van kastelen. In de wanden richting de klaslokalen komen openingen. Hierdoor ontstaat er een dynamische, lichte en ruimtelijke tussenzone.

Robuust en rustig

 

Passend bij het Vrouwencentrum zijn de zachte, ronde vormen. Deze komen bijvoorbeeld terug in het meubilair; de afgeronde balie en de halfronde tafels. Er zijn zachte roze tinten gekozen voor op de wanden in verf of textuur behang. Daarnaast zijn de overgangen van de behandelruimtes richting de gang transparant, dit is uiteraard niet altijd wenselijk. Door gebruik te maken van gordijnen in een lichte, soepele stof kan privacy geregeld worden en is duidelijk of er wel of niet gestoord kan worden. Ten slotte zijn er vanuit een duurzaam en economisch oogpunt ook meubels hergebruikt en ingepast in het geheel.

Programma:
Renovatie 1282 m²

Status:
In ontwikkeling

Artist impressions:
KHV Architecten

 

Martine Vondermassen-Geurtzen Martine Vondermassen-Geurtzen (0527) 699999 martine.vondermassen@khva.nl Stel je vraag
Deel project