close

Gezondheidscentrum Steenwijkerland in Steenwijk

KHV architecten heeft voor Woonzorg Nederland een ontwerp gemaakt voor gezondheidscentrum Steenwijkerland in Steenwijk. Het gezondheidscentrum ligt in de wijk Woldmeenthe. In het langgerekte gebouw is een polikliniek van het ISALA gevestigd, een huisartsenpost, een logopedist en een fysiotherapeut.

Het gebouw is opgebouwd uit een langgerekte plint van metselwerk, uitgevoerd in een genuanceerde steen. De verdieping steekt hier doorheen als een geprofileerd volume. De gevel van de verdieping wordt gevormd door aluminium profielen met daartussen een witte vezelcementplaat en glas.

“De oriëntatie op het noorden maakt dat de kamers aan de voorzijde baden in het daglicht, wat binnen een bijzonder prettige behandelomgeving oplevert.”

 

Frontaal zicht op het gezondheidscentrum in de volle breedte
De behandelkamers op de verdieping hebben glas van vloer tot plafond

Een prettige behandelomgeving

 

Ter plekke van de behandelkamer is binnen de profilering over de volledige hoogte van de ruimte glas toegepast voor een krachtige binnen-buitenbeleving. De oriëntatie op het noorden maakt dat deze ruimtes baden in het daglicht. Dat resulteert binnen in een bijzonder prettige behandelomgeving.

De hoofdentree is vormgegeven door middel van een wit kader van aluminium zetwerk. De secundaire entree wordt gemarkeerd met een subtiel kader dat een luifel suggereert.

“De aluminium profilering loopt hier door voor de kozijnen en versterkt daarmee de horizontaliteit van het volume.”

 

Horizontale lijnen

 

Aan de achterzijde zijn de glasopeningen kleiner om de directe zoninstraling aan de zuidzijde te doseren. De aluminium profilering loopt hier door voor de kozijnen. Hierdoor worden de horizontale lijnen in het volume versterkt.

De centrale verkeersruimte op de begane grond eindigt in een naar binnen gelegen kozijn en biedt aan weerszijden toegang tot praktijkruimten.

“Het gebouw is opgebouwd uit een langgerekte plint van metselwerk, uitgevoerd in een genuanceerde steen. De verdieping steekt hier doorheen als een geprofileerde volume.”

Overhoeks beeld van de achtergevel met licht uitkragend volume op de verdieping
Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project