close
Onderwijs Zorg

Nieuwbouw kinderdagverblijf De Zeeraket Almere Duin

KHV Architecten heeft voor Kindercentrum Almere een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een kinderdagverblijf in Almere Duin. Het nieuwe kinderdagverblijf komt op een prachtige, open plek in een bosachtige omgeving in de nieuwe wijk Almere Duin. Op deze kavel komen – naast het kinderdagverblijf – ook een basisschool en een gymzaal. Het is een ensemble van drie volumes waarvan wij het ontwerp van het kinderdagverblijf voor onze rekening namen. De hoofdvorm is een verwijzing naar een eenvoudig, schuurachtig volume, passend in de groene context. De gevel is in één hoofdmateriaal opgezet namelijk hout. De gevel krijgt verticaliteit door de plankstructuur en subtiel een extra dimensie door een afwisseling in plankbreedte per meter gevel. Aan de onderzijde van de gevel is een bescheiden plint bedacht in prefab beton. Dit loopt door in een accentvlak ter plekke van de entree. De houten gevel komt hier subtiel naar buiten om een luifelelement te creëren voor een extra entreeaccent en een droge binnenkomst.

Het kinderdagverblijf maakt onderdeel uit van een ensemble van drie volumes

We hebben de kozijnen als grote etalageruiten toegepast om de functie te laten zien aan de buitenzijde. Kinderen spelen op de verschillende verdiepingen en zijn zichtbaar in hun eigen wereld. Tegelijkertijd maken de grote vensters dat de groene buitenwereld continu lonkt. Hierdoor wordt je – zodra het buiten ook maar enigszins mooi weer wordt – naar buiten getrokken om de mooie groene omgeving rond het gebouw op te zoeken. Aan de binnenzijde is de wereld anders dan de buitenzijde. De hoofdvorm van het gebouw is eenvoudig is. Binnen brengen de schuine lijnen variatie in de ruimtes en ontstaan afwisselende plekken om te spelen. De centrale hal met trap vormt het hart van het gebouw. Deze functioneert als een verticale schacht, die lucht en licht brengt, midden in het gebouw. Daarnaast koppelt deze de verschillende ruimtes aan elkaar.

“De hoofdvorm is een verwijzing naar een eenvoudig, schuurachtig volume, passend in de groene context.”

 

In het interieur maken we gebruik van natuurlijke tinten en materialen. Zo creëren we een licht en fris gebouw van binnen. Gastvrijheid staat voorop en daarom is een uitnodigende entree gecreëerd waar kinderen onder trap kunnen spelen en relaxen en ouders bij het brengen en halen even een kop koffie of thee kunnen pakken met een koek. Dat maakt brengen en halen een aangename ervaring in de hectiek van de dag. De pantry is hier verwerkt in de wand voor een strakke uitstraling.

Door het gebouw heen zijn diverse huisjes te vinden waar kinderen zich even terug kunnen trekken met een boek. Deze vallen op in de lichte ruimte doordat ze een contrastkleur hebben. In de rest van het interieur is de sfeer steeds afgestemd op de functie. In de lokalen en de speelruimtes is de sfeer warm en huiselijk. In de slaapkamer licht, met donkere tinten, de nadruk op geborgenheid.

Architect:
Gerben ter Horst

Projecteam:
Gerben ter Horst, Martine Vondermassen-Geurtzen, Robin Frings, Albert Dunning, Theo Weijs en Siebren Bos

Opdrachtgever:
Kindercentrum Almere

Constructeur:
goudstikker | de vries

 

Gerben ter Horst Gerben ter Horst (0527) 699999 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project