close
Onderwijs

Nieuwbouw aardbevingsbestendig Kindcentrum in Kantens

KHV architecten heeft voor gemeente Het Hogeland een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een aardbevingsbestendig Kindcentrum in het Groningse dorp Kantens. De selectie werd samen met Fledderman Bouw uit Siddeburen gewonnen. Het nieuwe kindcentrum komt op de plek van Openbare basisschool Klinkenborg, midden in het karakteristieke dorp. De plek is mooi centraal gelegen, dichtbij de middeleeuwse kerk. In de ontwerpopgave hebben we gezocht naar een optimale balans tussen vorm en functie. We zijn begonnen met de wensen vanuit het programma van eisen en hebben van daaruit een gebouw ontworpen dat zich goed laat inpassen in het bestaande weefsel van het dorp. Daarnaast lag de focus erop om een ontwerp te maken dat slim en kostenefficiënt gebouwd kan worden, met een doordachte bouwsystematiek. Verder hebben we extra rekening gehouden met het bestaande bestemmingsplan, zodat er geen wijziging nodig was.

Een open en transparante kindcentrum

 

De lokalen zijn georganiseerd rond een centraal leer-werkplein. De grote transparante schuifdeuren tussen de lokalen en het plein zorgen voor een open en transparante verbinding. Voor een directe verbinding kan de deur open gezet worden en gaat het  plein als een verlengstuk van het lokaal werken. Het speellokaal is direct gekoppeld aan het leer-werkplein wat de multifunctionaliteit vergroot. Als inspiratie voor de architectuur hebben we de karakteristieke bebouwing van het dorp als uitgangspunt genomen. Alle gebouwen zijn voorzien van een kap en zijn in metselwerk (steenstrips) opgetrokken. De kopgevel zorgt voor een verbijzondering van de hoofdentree en geeft de school zijn gezicht. Dit is tevens een vorm die aansluit op de woningen rondom.

Prettig, open en licht

 

De kap over de lokalen overspant ook de gezamenlijke centrale hal. De extra hoogte en de daklichten maken deze ruimte prettig, open en licht. Deze kap wordt afgewerkt met een groendak. Dit heeft een bufferende werking voor warmte en hemelwater en draagt zo bij aan een prettig binnenklimaat. Daarnaast versterkt het de biodiversiteit rond de school. Tot slot staat het gebouw midden op de kavel, zodat alle lokalen veel licht binnenkrijgen. Daarbij zijn alle lokalen met een deur direct gekoppeld aan het plein. De vorm van het gebouw bepaalt ook voor een belangrijk deel de indeling van het schoolplein en geeft aanleiding voor verschillende thema’s waarmee het buitenspelen een avontuur wordt.

Aardbevingsbestendig

 

Het aardbevingsbestendig bouwen zit hem vooral in de constructie en materiaalkeuzes. Zo ligt er een betonnen plaat op de fundering. Op de betonplaat staat de houtskeletbouw van het kindcentrum, deze staat los van de betonplaat waardoor bij een aardbeving de school in principe enkele centimeters kan ‘lopen’. Daarnaast is er bewust gekozen voor steenstrips, waardoor er geen scheuren in het metselwerk kunnen ontstaan.

 

“De kap over de lokalen overspant ook de gezamenlijke centrale hal. De extra hoogte en de daklichten maken deze ruimte prettig, open en licht.”

Programma:
641 m²

Status:
Opgeleverd

Fotograaf:
Ronald Auee

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project