close
Wonen projectmatig

Vervangende nieuwbouw van 2 woonblokken in hartje IJsselmuiden

KHV Architecten heeft voor Woningbouwvereniging Beter Wonen een ontwerp gemaakt voor vervangende nieuwbouw van twee woonblokken in IJsselmuiden. De locatie is gelegen in de kern van IJsselmuiden. Hier ontstond in de jaren ‘70 de eerste hoogbouw. Aan weerszijden van een parkje werden vijf woonblokken gerealiseerd. Deze hoogbouw voldoet niet meer aan de huidige maatstaven. In twee fases wordt er vervangende nieuwbouw gerealiseerd. De eerste fase bestaat uit twee woonblokken aan de Drostenstraat, deze vormen de voorouders van het plan. De drie blokken in de tweede fase aan de Erfgenamenstraat zijn de drie erfgenamen. Deze krijgen hetzelfde DNA, maar met hun eigen karakter.

“De locatie is gelegen in de kern van IJsselmuiden. Hier ontstond in de jaren 70 de eerste hoogbouw.”

Bestaande woongebouwen uit de jaren 70 aan de Drostenstraat in IJsselmuiden

Opvallende entree

 

De entree springt direct in het oog; deze ligt verdiept in het volume middels vertand metselwerk. Diepe verticale glasstroken leiden de bewoners naar de entree en verlichten de trappenhal met de lift. Deze verticaliteit vormt de hals van het volume. Via de hoofdentree zijn de bergingen te bereiken. Bewust is de gang langs de bergingen aan de straatzijde gelegd. Op deze manier konden er grote openingen ontworpen worden. Dit geeft het gebouw een vriendelijke, sociaal veilige uitstraling en maakt de overgang naar het park zachter. Voor de auto’s is ruimte gemaakt achter het gebouw, om aan de voorzijde het groen de hoofdrol te kunnen laten spelen.

Volumes in het groen

 

De appartementen zijn op de verdiepingen en op de koppen van de begane grond gelegen. De twee nieuwe woonblokken voorzien in 48 appartementen en bevat verschillende types verdeeld over vier bouwlagen. Met de zuidoriëntatie aan de achtergevel zijn er doorzonwoningen ontworpen, op deze manier dringt het zonlicht ver de woningen binnen. Aan de achterzijde is een extra brede galerij gemaakt, die tevens dient als terrasruimte. Dit versterkt de sociale verbinding in de woongebouwen. De appartementen op de koppen van het gebouw hebben geen galerij met terras, maar wel een loggia. Door deze appartementen te draaien richten zij zich op de groene tussenzone. Hierdoor voelt het alsof de blokken in het groen staan in plaats van het groen te begrenzen. De zandkleurige steen die is uitgekozen, sluit goed aan op deze parkachtige ligging.

Rustige ritmiek

 

Kenmerkend voor de oorspronkelijke jaren ’70 hoogbouw is de rustige ritmiek en de plasticiteit van de gevel. Dit is als basis gebruikt voor het nieuwe ontwerp, waarbij ieder blok zijn eigen karakter krijgt. De diep terugliggende hoekbalkons, entree en verticale stroken bepalen de identiteit en laten het volume spreken. Door verspringend en verticaal metselwerk op verschillende manieren toe te passen, ontstaat er verfijning van het karakter. De bovenste laag wijkt hierin af. Door het verspringende metselwerk overhoeks toe te passen in combinatie met de verbijzondering van de dakrand ontstaat er een duidelijke kroon op het gebouw. Zo krijgt elk blok zijn eigen DNA binnen dit ontwerp.

Programma:
48 appartementen sociale woningbouw

Status:
Opgeleverd

Fotograaf:
Ronald Aueé

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project