close
Wonen projectmatig

Ontwikkeling van 59 sociale huurappartementen

KHV Architecten heeft samen met Mateboer Bouw het winnende plan ontworpen voor de ontwikkeling van 59 sociale huurappartementen op de Paardenmarkt in Emmeloord. Dit plan maakt deel uit van de grootschalige vernieuwing in het centrum van Emmeloord. Het voormalige parkeerterrein maakt plaats voor twee woongebouwen die tevens plek bieden aan 15 Fokusappartementen voor mensen met een lichamelijke handicap.

 

“Door de entrees, taxizone en speelgelegenheid in deze zone te plaatsen wordt een plek van laagdrempelige ontmoetingen gecreëerd.”

Inpassing omgeving

 

De omgeving kenmerkt zich aan de ene zijde door de Delftse school woningen; ingetogen volumes met twee lagen en een kap. De andere zijde, het centrum, is ook onderdeel van de vernieuwing met een meer stedelijk karakter. Ons ontwerp is één van de laatste die gerealiseerd zal worden. De uitdaging was daarom om het nieuwe ontwerp goed aan te laten sluiten op zowel de bestaande wijk als de nieuwe ontwikkelingen. Hier hebben we naar gezocht in het volume en de architectuur. Zo bestaat het basisvolume uit vier lagen. Aan de zijde van de bestaande wijk met een kleinere schaal is er een setback ontworpen voor een zachtere aansluiting. De hoofdontsluiting van de beiden volumes ligt in het midden en sluit stedenbouwkundig aan op het plein en de doorgang naar de hoofdwinkelstraat. Hiermee wordt de beweging en aaneenschakeling van straten en pleinen versterkt.

Baksteenarchitectuur

 

De twee volumes zijn familie, maar ze zijn zeker niet gelijk. Er zijn op verschillende manieren accenten in het ontwerp gemaakt om verschil te creëren. Deze accenten werken er aan mee dat de volumes zich goed voegen in de bestaande context. Daarnaast zijn de volumes zo ontworpen dat er geen sprake is van een achterzijde. Met de ligging op het plein zijn er alleen maar voorzijden.

De met zorg vormgegeven baksteenarchitectuur sluit mooi aan op de omgeving. Door te werken in verschillende vlakken, wordt de architectuur ingezet om de schaal van het volume aan te laten sluiten op de schaal van dit deel van de stad. Om het volume een bepaalde lichtheid te geven, is er een afwisseling met de traditionele baksteenkleuren en -accenten in witte baksteen en duidelijke randen. De compositie van die vlakken metselwerk is bij beide gebouwen verschillend. De balkons doen in deze compositie volop mee en geven een nadruk aan een gevel of zorgen voor een onderbreking in het volume.

Bij het bepalen van de kleuren van het metselwerk is gekeken naar omliggende bebouwing. Het ene gebouw is opgezet in een lichte, warme, geelbruine steen, die aansluit op de nieuwe ontwikkeling aan de overzijde van de straat. Het andere gebouw sluit aan op rood oranje baksteen die kenmerkend is voor de bestaande wijk achter de Paardenmarkt.

Sociale duurzaamheid

 

De binnenplaats vormt de basis voor het plan. Hier borduren we voort op de bestaande groenstructuur die zich uitbreidt tussen de beide volumes. Door de entrees, taxizone en speelgelegenheid in deze zone te plaatsen, wordt een plek van laagdrempelige ontmoetingen gecreëerd. Dit is ook binnen het gebouw doorgevoerd. Zo ligt er centraal in het gebouw een trappenhuis met een grote vide over alle verdiepingen. Op deze manier komt er veel licht binnen en is er contact mogelijk tussen de verschillende woonlagen. Daarnaast heeft ieder appartement een raam in de keuken richting het trappenhuis. Dit draagt eveneens bij aan laagdrempelige contact tussen de bewoners.

In samenwerking met Fokus worden er 15 Fokusappartementen gerealiseerd. Dit zijn woningen geschikt voor mensen met een lichamelijke handicap. Bewust zijn deze niet geclusterd, maar gelijkmatig verdeeld tussen de reguliere huurwoningen. Op deze manier ontstaat er geen zorgcluster in het gebouw, maar een optimale integratie tussen alle bewoners.

Programma:
59 sociale huurappartementen waarvan 15 zorgappartementen

Status:
In uitvoering

Visualisaties:
Van der Giessen

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project