close
Wonen projectmatig

Ontwikkeling tien rijwoningen Emmelhage

KHV Architecten heeft voor Bouw Totaal het ontwerp gemaakt voor Ontwikkeling tien rijwoningen Emmelhage in Emmeloord. Twee blokken van vijf woningen vullen het straatbeeld hier aan. Het beeldkwaliteitsplan vraagt hier om de architectuur van de ontwikkeling in de polder. Hierbij hebben wij ons gericht op de schuurtypologie.

 

Verscheidenheid

 

De tien rijwoningen bestaan uit verschillende types; twee verschillende beukmaten waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de hoekwoningen met een garage of met een uitbouw aan de zijkant. De woningen met garage zijn ook voorbereid om levensloopbestendig te kunnen wonen. Het volume maakt deze diversiteit nog groter. Als basisuitgangspunt is een langwerpig schuurvolume genomen met bijbehorende grote overstekken.

 

“Het volume maakt deze diversiteit nog groter.”

"

Rijwoningen met verwijzing naar het schokbeton

 

Kenmerkend voor de polder zijn de schokbetonschuren die in grote getale zijn gebouwd. Per toeval werd het productieproces van het nu genoemde schokbeton ontdekt. Rond 1940 werd er ook een fabriek in Kampen geopend in aanloop naar de aanleg van de IJsselmeerpolders. Zo zijn er in de Noordoostpolder uiteindelijk meer dan 900 montageschuren ontwikkeld en gebouwd. Deze ontwikkeling heeft voor ons het uitgangspunt gevormd.

Eigenschappen van de montageschuren is het raster dat de constructie vormt op de kopgevel van de schuur. Normaal gesproken is dit raster dicht, maar in de nok wordt deze gesierd door een afwijkend patroon gevuld met glas. Dit is vertaald naar het ontwerp voor de rijwoningen. De blokken zijn gespiegelde versies van elkaar waarbij twee woningen een dwarskap delen. Om deze vorm te versterken springt deze duidelijk uit het langwerpige schuurvolume. Deze vormt de voorzijde van het volume, net als bij de schuren in de polder. Met een combinatie van donker hout, een verspringende gootlijn en een zandkleurige steen wordt dit concept versterkt.

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project