Voor OVT Ontwikkeling ontwierpen wij een doordacht plan met stadswoningen en appartementen in Emmeloord. Deze twee blokken krijgen een zeer divers woonprogramma. Naast de ruime stadswoningen en appartementen in diverse afmetingen krijgt het plan ook woon-werkwoningen die zijn toegespitst op zelfstandige professionals.
De locatie aan de Noordzijde is een markante plek in Emmeloord. Gelegen tussen de winkelstraat de Lange Nering en de Noordzijde vormt zij een van de randen van het centrum. Dit vraagt om een alzijdige benadering van de architectuur. In het verleden stonden hier eigenwijze portiekflats met tot de verbeelding sprekende namen als de Ketting, de Tros, de Boei, de Meerpaal en het Anker. Namen die tot op de dag van vandaag in het collectieve geheugen van de polderbewoner staan geschreven en daarmee een culturele waarde hebben
Deze karakteristieken geven wij opnieuw een plaats in ons plan om de verbinding met de plek te benadrukken. Sinds de sloop ligt de locatie tijdelijk braak, maar toont het aanwezig groen de intrinsieke kwaliteit van de locatie. “Een raamwerk van smalle en bredere ruimtes waarin de bestaande bomen een prominente plaats innemen”, aldus de stedenbouwkundige opzet. Een groene kamer in het centrum met parkachtig karakter. Kortom: een plek die vraagt om kwaliteit. In het ontwerp is uitgangspunt geweest zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden en het groene karakter van de plek te absorberen.
Het diverse woonprogramma stelt de architectuur voor de uitdaging om de verschillende woonvormen herkenbaar te maken zonder de eenheid te verliezen.
“Betonnen entreeaccenten doorsnijden het raster om de individuele stadswoningen te markeren en zo de leesbaarheid van de gevels te versterken.”
Door te variëren met de hoogte van deze accenten wordt op subtiele wijze hiërarchie aangebracht. Afhankelijk van de woonvorm liggen de entreeaccenten op straatniveau dan wel semi-verhoogd.
In de architectuur hebben we ons laten inspireren door de Delftse School. We hebben gezocht naar een uitvoering die het midden houdt tussen de sobere en de meer uitgesproken stijl binnen deze stroming. De sobere variant werd veel toegepast in woningen en is vaak simpel in zijn uitvoering, maar ook sierlijk. De meer uitgesproken variant tref je bij openbare gebouwen en is uitbundiger in zijn detaillering. De basis van ons ontwerp wordt gevormd door een raster met geprofileerde, metselwerk penanten. De lijnen van het raster lopen rondom door en creëren zo een sterke eenheid tussen de volumes.
Vlakken binnen dit raster worden opgevuld met een combinatie van metselwerk in speelse verbanden en raampartijen passend bij de functie die achter de gevel schuilgaat. Balkons en dakterrassen worden binnen ditzelfde raster inpandig opgelost.
“We hebben gezocht naar een uitvoering die het midden houdt tussen de sobere en de meer uitgesproken stijl binnen de Delftse School.”
Betonnen entreeaccenten doorsnijden het raster om de individuele stadswoningen te markeren en zo de leesbaarheid van de gevels te versterken.