close
Wonen particulier

Schuurwoning op voormalig boerenerf in Dalfsen

Een succesvolle herontwikkeling

 

Deze schitterende kavel in de Leemculehof in Dalfsen heeft een agrarische geschiedenis. Tot voor kort was hier namelijk een varkenshouderij gevestigd. Inmiddels is het boerenerf aan de rand van Dalfsen getransformeerd tot een fantastische, landelijke woonomgeving met daarop plek voor drie villa’s. Dit is een mooi voorbeeld van een succesvolle herontwikkeling van een boerenerf. De opdrachtgever had de wens een schuurwoning te realiseren met een robuuste landelijke sfeer. Het beeldkwaliteitsplan schreef echter een minimalistische architectuur voor met strakke lijnen. Twee uitersten die zich niet vanzelfsprekend laten verenigen.

“Deze unieke schuurwoning op een voormalig boerenerf in Dalfsen vormt een mooi voorbeeld van een succesvolle transformatie van een agrarische bestemming naar wonen.”

Een schuurwoning met twee gezichten

 

De voorgevel van de schuurwoning richt zich op de binnenplaats tussen de woningen en de entree van het erf. Dit is als het ware de façade die het woondomein afschermt van de buitenwereld. Dit is ook de representatieve, meest zichtbare gevel voor de omgeving. Deze eigenschappen lenen zich goed voor een moderne, meer formele gevel. Een gevel die goed invulling geeft aan de strakke, minimalistische architectuur die het beeldkwaliteitsplan voorschrijft. Het metselwerk gaat vrijwel naadloos over in het vlakke pannendak. De strakke witte daklijn markeert de vorm van het dak. De kap vouwt zich als een soort van schild over de woning heen. De kopgevel aan de zijde van de schuur geeft met zijn eikenhouten spanten en zwarthouten rabat een doorkijkje naar de woonsfeer aan de achterzijde.

Een sfeervol woonklimaat

 

Deze achterzijde grenst aan het privédomein en heeft een hele andere functie. Hier gaat het om een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Om een panoramische beleving van het weidse landschap en een sfeervol woonklimaat. Karakteristieken die ten volle tot uitdrukking komen in de robuuste houten gebinten van de overkapping en de veranda. Een overdaad aan glas maakt dat de woning zich hier vol overgave opent naar het landschap.

 

“Hier gaat het om een naadloze overgang tussen binnen en buiten, een panoramische beleving van het weidse landschap en een sfeervol woonklimaat.”

Aangename ruimtelijkheid

 

In de leef vertrekken is met de open kap een aangename ruimtelijkheid gecreëerd. Midden in de kamer is een kastelement geplaatst. Hiermee worden op een speelse wijze de ruimtes van elkaar gescheiden. De haard, de inbouwkasten en de keuken zijn stuk voor stuk op maat ontworpen. Direct grenzend aan de leef vertrekken ligt een werkkamer met een prachtig panorama op de omgeving. De master bedroom is eveneens op de begane grond gelegen aan de tuinzijde. Hier sta je ’s ochtends op met een weids uitzicht over de omliggende landerijen. De aangrenzende inloopkast, badkamer en sauna maken dat deze privévertrekken van alle gemakken voorzien zijn. Op de verdieping, tenslotte, zijn drie ruime slaapkamers gerealiseerd, een studeerkamer en een bibliotheek.

 

Doordat de schuurwoning in de basis gevormd wordt door twee volumes die in elkaar grijpen wordt de lengte van de woning gebroken. In de voorgevel ontstaat een logische plek voor de hoofdentree. In de achtergevel vormt zich ter plekke van de ontmoeting tussen de twee volumes een beschutte plek voor de veranda.

“Hier sta je ’s ochtends op met een weids uitzicht over de omliggende landerijen.”

Kortom: deze schuurwoning op voormalig boerenerf in Dalfsen is alles wat je je voorstelt bij  landelijk wonen.

Architect:
Gerben ter Horst

Aannemer:
Hetebrij Bouw

Opdrachtgever:
Particulier

Gerben ter Horst Gerben ter Horst (0527) 699999 gerben.terhorst@khva.nl Stel je vraag
Deel project