close
Wonen particulier

Schuurwoning op boerenerf in Nagele

KHV architecten heeft een ontwerp gemaakt voor een robuuste schuurwoning op een boerenerf in Nagele. Een mooi voorbeeld van erfontwikkeling.

Het erf is gelegen buiten de dorpskern van Nagele. De woning wordt toegevoegd aan het erf. Deze toevoeging past in het beleid van de gemeente Noordoostpolder m.b.t. de ‘mogelijkheden voor wonen op erven’. Kortweg biedt dit beleid ruimte om een extra woning op een boerenerf te bouwen. Dit beleid is ontstaan vanuit de wens om het platteland een tweede jeugd te geven.

“Door grove, houten planken te gebruiken én te kiezen voor een strakke vormgeving ontstaat een eigentijdse vertaling van een oude boerenschuur.”

 

Een eigentijdse vertaling van een boerenschuur

 

Steeds minder erven worden agrarisch gebruikt en dat vraagt om een hernieuwing van de bestemming. Om het buitengebied aantrekkelijk te houden en middelen te genereren om een erf te saneren biedt de gemeente eigenaren van erven de mogelijkheid om extra woningen op hun kavel te plaatsen. Zo is ook het geval bij deze schuurwoning. In het ontwerp van deze woning is recht gedaan aan de historie van de gesloopte schuur. Door grove, houten planken te gebruiken én te kiezen voor een strakke vormgeving ontstaat een eigentijdse vertaling van een oude boerenschuur. De stalen dakplaten versterken dit schuurachtige karakter.

“Erfontwikkeling volgens de principes van rood voor rood biedt de mogelijkheid een extra woning op een boerenerf te bouwen.”

Een weids panorama

 

De woning is aan de achterzijde van het erf gesitueerd. De gevel richting het erf heeft een wat meer gesloten karakter om binnen privacy te waarborgen en de activiteit op het erf buiten te sluiten. Richting de akkers is de woning open en ontstaat door glas rondom een weids panorama op de akkers rondom. Het grote venster op de verdieping, ter hoogte van de trap, zet dit panorama door op de verdieping. Door de ruime vide rondom de trap ontstaat een prachtige ruimtelijke beleving. Door op de begane grond een slaapkamer met aangrenzende badkamer te realiseren is de woning levensloopbestendig.

“Richting de akkers is de woning open en ontstaat door glas rondom een weids panorama op de akkers rondom.”

Architect:
Gerben ter Horst

Aannemer:
Hetebrij Bouw

Opdrachtgever:
Particulier

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699 999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project