close
Wonen particulier

Moderne kubistische villa in Almere

Een dynamische gevel

 

Een massief van betonsteen met insneden van hout en glas bepalen het beeld van deze moderne kubistische villa in Almere.

De villa staat op een hoekkavel in de Almeerse wijk Noorderplassen. In zijn oriëntatie heeft de villa echter duidelijk richting meegekregen naar de straat die de kavel ontsluit. Het concept wordt gevormd door een opgetild, massief volume. Dit volume straalt overhoeks beschutting en kracht uit. Daarachter ligt een licht volume van hout. Dat vormt  als het ware een binnenhuls die zich richting de tuin opent met veel glas. Door beweging en insneden ontstaat er een onderlinge dynamiek. Die dynamiek komt overhoeks extra tot uitdrukking in de overkraging van het massief.

Beton en hout

 

De woning is uitgevoerd in betonsteen en hout. Deze combinatie van materialen geeft de villa haar warme uitstraling. De slanke, lange betonstenen benadrukken op een mooie wijze de breedte van de woning. De plafonds onder de overkraging en bij de entree zijn tevens in steen uitgevoerd. Om dit mogelijk te maken is gewerkt met steenstrips. Door de houten gevelbekleding te behandelen is de warme tint en het contrast tussen beton en steen op termijn gewaarborgd.

“Door beweging en insneden ontstaat een onderlinge dynamiek, die overhoeks tot uitdrukking komt in de overkraging van het massief.”

Licht en open

 

De leefvertrekken zijn volgens een open space concept georganiseerd langs een as die over de breedte van de woning loopt. Dit geeft een prachtige ruimtelijkheid. De open verbinding tussen de begane grond en de verdieping draagt hieraan bij. Het glas rondom biedt een groen panorama op de tuin en de bomenrij rondom de kavel.

Het interieur is licht en open. Waar ruimtes afgesloten worden is gebruik gemaakt van glazen deuren met een slank stalen profiel. Daardoor blijft ook hier de openheid behouden. De materialisatie van het exterieur komt met beton en houtaccenten ook terug in het interieur. In de trap, die als bijzonder element in de open ruimte is geplaatst, komt het mooi samen.

Villa met naadloze binnen-buitenbeleving

Aan de achterzijde overheerst hout en glas en opent de woning zich ruimhartig richting de omgeving. Het hoge, doorlopende plafond in de woonkamer en de grote puien versterken de naadloze binnen-buitenbeleving.

“De materialisatie van het exterieur komt met beton en houtaccenten ook terug in het interieur.”

 

Architect:
Gerben ter Horst

Aannemer:
Hetebrij Bouw

Opdrachtgever:
Particulier

Gerben ter Horst Gerben ter Horst (0527) 699999 gerben.terhorst@khva.nl Stel je vraag
Deel project