close
Erfgoed Werken

Uitbreiding van het monumentale bestuurskantoor Stichting Aves in Emmeloord

KHV Architecten heeft voor Stichting Aves een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het monumentale bestuurskantoor in Emmeloord. Het voormalige kantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken is al een aantal jaren in gebruik als bestuurskantoor van Stichting Aves. Het pand uit 1948 is een Rijksmonument en heeft architectonische kenmerken van de Delftse school.

Door de groei van de organisatie is de vraag ontstaan naar meer ruimte. Dit vroeg om een goed doordacht ontwerp om dit niet te verstoren maar te versterken. We hebben in het ontwerp gekozen om een eigentijdse uitbreiding te maken die in zijn materialisatie harmonieert met het bestaande gebouw. Door contrast te zoeken in  de vorm, wordt de bijzonderheid van het monument versterkt.

Een mooie relatie met het monumentale deel 

 

We hebben aanknopingspunten gezocht in de architectonische karakteristieken van het Rijksmonument. Hierdoor gaat de nieuwbouw goed aansluiten op het bestaande gebouw en zal daarmee de uitstraling van het totaal versterken. Deze karakteristieken hebben we gevonden in het torentje; een markant entreeaccent met bijzonder metselwerk in een ruitpatroon.

Door dit patroon terug te laten komen in de uitbreiding ontstaat er een mooie relatie met het bestaande gebouw. Door de entree als een transparante schakel tussen de twee gebouwen te leggen neemt de nieuwbouw ook iets afstand en geeft zij het monument de ruimte.

De routing wordt met deze uitbreiding versterkt. Hij speelt in op de kracht van het monument en geeft antwoord op de ruimtevraag van de groeiende organisatie van Stichting Aves. Het ontwerp is door de monumentencommissie zeer positief ontvangen.

Programma:
316 m² uitbereiding

Status:
Opgeleverd

Schetsimpressie:
KHV Architecten

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project