close
Wonen projectmatig

Vervangende nieuwbouw van 2 woonblokken in hartje IJsselmuiden

KHV Architecten heeft voor Woningbouwvereniging Beter Wonen een ontwerp gemaakt voor vervangende nieuwbouw van 2 woonblokken in IJsselmuiden. De locatie is gelegen in de kern van IJsselmuiden. Hier ontstond in de jaren 70 de eerste hoogbouw. Aan weerzijden van een parkje werden 5 woonblokken gerealiseerd. Deze hoogbouw voldoet niet meer aan de huidige maatstaven en KHV Architecten ontwerpt in twee fases vervangende nieuwbouw. De eerste fase bestaat uit twee woonblokken aan de Drostenstraat. Deze nieuwe woonblokken voorzien in 48 appartementen, verdeeld over 4 bouwlagen met plat dak. In verband met zuidoriëntatie aan de achtergevel en voorkeur voor wonen aan de straatzijde is gekozen voor doorzonkamers.

“De locatie is gelegen in de kern van IJsselmuiden. Hier ontstond in de jaren 70 de eerste hoogbouw.”

Bestaande woongebouwen uit de jaren 70 aan de Drostenstraat in IJsselmuiden

In de hoofdentree bevinden zich het trappenhuis en de lift. Verder zijn hier de ontsluiting van inpandige bergingen en algemene ruimtes gesitueerd. De entree is verdiept aangebracht middels vertand metselwerk. De terugliggende verticale kozijnstroken dragen bij aan de herkenbaarheid van deze entree. De woningen worden ontsloten door middel van een galerij die vanwege de zuidoriëntatie is verbreed. Hierdoor is deze tevens bruikbaar als terrasruimte. Dit versterkt de sociale verbinding in de woongebouwen. Er zijn diverse woningtypes met één, twee of drie slaapkamers. Door aan het blokeinde twee woningen te draaien, richten deze zich naar de zijstraat en ontstaat er meer variatie in de voorgevel.

Voor de auto’s is ruimte gemaakt achter het gebouw om aan de voorzijde groen de hoofdrol te laten spelen. De materiaalkeuze bestaat in hoofdzaak uit beige/geel genuanceerde baksteen met grijze aluminium kozijnen en antracietkleurige hekwerken langs galerij en terrassen.

Programma:
48 appartementen sociale woningbouw

Status:
In uitvoering

Artist impressions:
The Virtual Dutchmen

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project