close
Onderwijs

Uitbreiding en renovatie van basisschool Op de Wieken in Tollebeek

KHV architecten heeft voor Stichting Aves een ontwerp gemaakt voor uitbreiding en renovatie van basisschool Op de Wieken in Tollebeek. Vanwege aanhoudende groei barste het bestaande schoolgebouw uit haar voegen. De algemene ruimte was in de loop der jaren van een tussenwand voorzien en deed eveneens dienst als leslokaal. Het doel was om weer een prettige en overzichtelijke school te creëren. Een plek waar kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en waar ruimte is voor een goed onderwijsklimaat. De bestaande polderscholen hebben een goede basiskwaliteit. Lokalen zijn ruim en licht. De gebouwen stammen uit de jaren 60 en zijn bouwkundig aan een update toe.

“De bestaande polderscholen hebben een goede basiskwaliteit. Lokalen zijn ruim en licht.”

Een plek van ontmoeting

 

In het ontwerp hebben we de oorspronkelijke gemeenschapsruimte weer in ere hersteld. Door deze samen te voegen met de verkeersruimte en de nieuwe lokalen aangrenzend te situeren komt deze ruimte in het hart van de school te liggen. Door deze centrale ligging is de ruimte te gebruiken als overloopruimte van de leslokalen waar leerlingen zelfstandig kunnen werken of in groepjes. Daarnaast functioneert het als ontmoetingsplein waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en stimuleert het tevens de interactie binnen het onderwijsteam. Verder is er een flexibel podium gemaakt dat gebruikt kan worden voor voorstellingen, bijeenkomsten en bijzondere gelegenheden zoals de komst van Sinterklaas. In het ontwerp zijn de kantoorruimtes verplaatst naar de entree zodat er goed zicht is op de ingang van de school. Het leuke van dit project is dat ouders en kinderen volop zeggenschap in het ontwerp hebben gehad. Bij het in gebruik nemen van het vernieuwde schoolgebouw waren de reacties lovend.

De uitbreiding en renovatie van basisschool Op de Wieken in Tollebeek is een mooi voorbeeld van hoe een goede herstructurering een oud schoolgebouw een volwaardig tweede leven kan geven.

Programma:
724 m² renovatie, 261 m² uitbreiding

Status:
Opgeleverd

Fotograaf:
Rob van Esch

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project