close
Onderwijs

Nieuwbouw multifunctioneel kindcentrum Warande in Lelystad

KHV architecten heeft voor de gemeente Lelystad een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een multifunctioneel kindcentrum in Lelystad. Het nieuwe kindcentrum moest een gebouw worden dat de ontwikkelingsfilosofie van het kindcentrum Warande optimaal zou faciliteren. De plek waar het kindcentrum is gerealiseerd is het centrumplein van de nieuwbouwwijk de Warande. Naast de school worden hier een supermarkt en een gezondheidscentrum gerealiseerd. Het nieuwe kindcentrum moest zich duidelijk gaan tonen aan dat plein. Daarnaast was de eis dat het gebouw een natuurlijke uitstraling zou krijgen, zich voegend in de natuurrijke omgeving van de Warande.

Schaalbaar en multifunctioneel

 

Kindcentrum Warande zet in haar onderwijsfilosofie de ontwikkeling van het kind op een vernieuwende wijze centraal. Van jongs af aan werken de kinderen met een eigen lesprogramma en krijgen zij les op maat. Dat maakt dat er met meerdere groepen wordt gewerkt in een lesruimte en niet met de klassieke lokalenopzet. Door de vernieuwende lesmethode heeft de school een enorme aantrekkingskracht en groeit onstuimig. Onderdeel van de opgave was dan ook een gebouw te ontwerpen dat met een eenvoudige uitbreiding probleemloos het dubbele aantal leerlingen kan huisvesten. Verder was de wens van de opdrachtgever dat het gebouw multifunctioneel gebruikt kan worden voor de opkomende buurt. De structuur van het gebouw is zo ontworpen dat de centrale hal in het hart van het gebouw ook bij groei haar verbindende functie behoudt. Een aantal algemene ruimtes is overgedimensioneerd om eenvoudig aangepast te kunnen worden op de toekomstige groei.

Een prachtig lichtschouwspel

 

Het ontwerp is geïnspireerd op het ontwikkelingsproces van de vlinder. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en tinten met levendige accentkleuren die her en der in het ontwerp zijn geïntegreerd. Het tweelaagse volume is geheel uit metselwerk opgetrokken en oogt robuust. Hierin zijn de gymzaal en de ondersteunende ruimtes ondergebracht. De centrale hal verbindt dit volume met de twee vleugels waarin de lesruimtes en de ruimte voor de kinderopvang zijn ondergebracht. Deze vleugels keren zich naar het plein en zijn met een combinatie van steen, hout en glas lichter en opener vormgegeven. De luifel met transparante panelen in levendige kleuren wekt met een prachtig lichtschouwspel de gevel en het plein tot leven.

De combinatie van een bijzonder gebouw en een bijzonder onderwijsconcept maakt dat de nieuwbouw van dit multifunctioneel kindcentrum van heinde en verre bezoekers trekt om inspiratie op te doen.

 

“De luifel met transparante panelen in levendige kleuren wekt met een prachtig lichtschouwspel de gevel en het plein tot leven.”

Programma:
2607 m²

Status:
Opgeleverd

Fotograaf:
Rob van Esch

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project