close
Onderwijs

Moderne aansluiting op monumentale school

KHV Architecten heeft in opdracht van Evertsen Bouw een ontwerp gemaakt voor het braakliggende terrein naast de voormalige Technische School in Meppel. Dit schoolgebouw, dat als provinciaal monument wordt gewaardeerd vanwege zijn bijzondere esthetische kwaliteiten, maakt de locatie opvallend. Daarom vraagt het plan om extra aandacht voor de aansluiting op het monument.

“Moderne aansluiting op monumentale Technische school”

Verscholen kwaliteit

 

Kenmerkend voor de school is de inpassing in het groen, als een soort landschap vloeit deze onder en om het gebouw heen. Dit is ook terug te zien in het nieuwbouwplan; de verkeersontsluiting vindt aan de binnenzijde van het plan plaats. Hierdoor liggen de voordeuren van de woningen direct aan het parkachtige groen dat is meeontworpen. Slingerpaadjes door het groen verbinden het nieuwe woongebied met het park rondom de school. De patio-achtige tuinen van de tweekappers en vrijstaande woningen vormen een privébuitenruimte, waarbij ook de voordeur aan deze tuinen grenst. Hierdoor reikt het park tot aan de voordeur. Dit creëert een verrassende, verscholen kwaliteit.

 

Eigentijds functionalisme

 

Het naoorlogse, functionalistische schoolgebouw kenmerkt zich door de geometrische vormen en lijnen, een resultaat van de systeembouw in beton, staal en glas. Het in eerste instantie wat bruut aandoende gebouw kent verbijzonderingen in het gebruik van sierbeton en B2 blokken. Naast de massieve, gesloten gevels zijn er ook lichte, open gevels. Verder is het gebouw opgebouwd uit heldere volumes met slanke en ingetogen details. Precies hetgeen wat terug te zien is in het ontwerp voor de naastliggende woningbouw, maar dan op een kleinere schaal en vertaald in een eigentijdse architectuur.

“Het ontwerp is opgebouwd uit heldere volumes met slanke en ingetogen details”

Sterke geleding

 

De mix van verschillende woningtypes van twee of drie bouwlagen creëert een eigenwijs spel van verspringende volumes. De combinatie met de patiotuinen zorgt voor de gewenste geleding in het straatbeeld. Op de begane grond liggen de openingen diep in de gevel, met extra aandacht voor het detail van de gevelopeningen. Het terugliggende, dichte deel is ontworpen met een bijzonder metselwerkverbanden, wat zorgt voor afwisseling in tactiliteit en een subtiele overgang naar het park. De diepe insnedes maken een horizontale band zichtbaar, iets wat ook in de school te zien is en zorgt voor een samenhangend geheel.

Horizontaal en verticaal lijnenspel

 

De gevelindeling op de verdiepingen vormt een spel van horizontale en verticale insnedes, mogelijk gemaakt door de diversiteit in woningtypes en plattegrondindelingen. Aan de noordzijde bevinden zich verschillende typen vrijstaande woningen en tweekappers, aan de zuidzijde een vrijstaande woning, levensloopbestendige woningen en rijwoningen. De zuidzijde vroeg om een dove gevel, hier komt dan ook de combinatie van bewust dichte of juist open gevels terug. Om te voorkomen dat het geheel te massief oogt, zeker richting het park, zijn de gevels van de levensloopbestendige woningen boven de horizontale band uitgevoerd in hout. Dit zorgt ervoor dat de geleding van de volumes zowel aan de noord- als zuidzijde, ondanks de lengte, goed tot zijn recht komt. Nog een mooi klein detail is ten slotte de smalle insnede op de overgang van drie naar twee-en-een halve laag in de zijgevel, dit zorgt voor de verfijning die het ontwerp nodig heeft.

“Het ontwerp vormt een spel van horizontale en verticale insnedes”

 

Programma:
24 tweekappers

Status:
In ontwikkeling

Artist impressions:
KHV Architecten

Wilfret Schutte Wilfret Schutte 038 – 332 62 86 wilfret.schutte@khva.nl Stel je vraag
Deel project