close
Onderwijs

Nieuwbouw MFA Rutten

KHV architecten heeft voor de gemeente Noordoostpolder een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een MFA in Rutten met twee basisscholen.

De locatie is gelegen aan de rand van de sportvelden met veel groen in de omgeving. Een mooie plek die bijzonder geschikt is om een MFA te vestigen. Bij het benaderen van de locatie ga je vanuit de woonstraat door een zone met een aantal mooie oude bomen. Hierachter betreed je een andere, groene wereld.

“Het gebouw biedt onderdak aan een dorpshuis, een clubhuis van de voetbal, een kinderdagverblijf en twee basisscholen.”

Geïnspireerd op de Delftse School

 

Het ontwerp is op de Delftse school geïnspireerd. Kenmerkend zijn een rijke baksteenarchitectuur met betonnen elementen als accent. Verder is de sfeer van de plek bepalend geweest voor het ontwerp. Het licht dat in een bosrijke omgeving door de boomkruinen valt is aanleiding geweest om op verschillende plekken daglicht binnen te brengen. Een opgetild entreeaccent en een tweetal dakopbouwen brengen daglicht diep het gebouw binnen en creëren zo een prettige ruimtebeleving. Langs het sportveld vormt het gebouw een rug voor het publiek dat naar de wedstrijden van het eerste komt kijken. Een mooie luifel aan de kantine maakt droog kijken ook bij slechtere weersomstandigheden mogelijk.

Multifunctioneel!

 

Het gebouw biedt onderdak aan een dorpshuis, een clubhuis van de voetbal, een kinderdagverblijf en twee basisscholen. De twee basisscholen zullen in eerste opzet zelfstandig blijven functioneren. In de toekomst is integratie van beide scholen mogelijk. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden.

Het dorpshuis is een ontmoetingsplek voor iedereen uit het dorp Rutten. De grote zaal beschikt over een podium en heeft – inclusief de aangrenzende kantine – een capaciteit van 300 mensen. De voetbalclub heeft naast een mooie kantine 4 kleedkamers. Deze ruimtes zijn zo gesitueerd zodat ze ook voor een theatervoorstelling gebruikt kunnen worden. En zo zijn diverse ruimtes in het gebouw multifunctioneel te gebruiken.

Spelen in het groen

 

Het interieur van het gebouw is uitgevoerd in natuurlijke kleuren met rustige accenten. Zo ontstaat een prikkelarme ruimte waar het prettig verblijven is met een geheel eigen sfeer. Het kinderdagverblijf zit direct naast de entree. Een prettige plek, enigszins afgezonderd van de reuring van het gebouw en goed zichtbaar van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag. Het buitenspelen is vooral spelen in het groen. Waar dat kan laten we beeldbepalende bomen staan, ook op het schoolplein. De kinderen van het kinderdagverblijf kunnen onder de bomen of in het zonnetje buiten slapen en spelen.

Kortom: deze nieuwe MFA met twee basisscholen is het multifunctionele dorpscentrum dat je ieder dorp gunt.

Programma:
1881 m²

Status:
Opgeleverd

Impressies:
KHV architecten

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project