Gecoördineerd vanuit de landelijke organisatie is de Nieuw-Apostolische Kerk (NAK) bezig haar kerkgebouwen toekomstbestendiger te maken en vaste lasten van onderhoud en energieverbuik terug te dringen.
In Zuid-Limburg slaan vier kerkelijke gemeenschappen de handen ineen onder de naam NAK Parkstad, om samen sterker te staan.
Voor deze fusiekerk werd een nieuw kerkgebouw gezocht dat meer kan zijn dan een plek voor de kerkelijke gemeenschap; een multifunctioneel kerkgebouw. Na een lange zoektocht naar een goede locatie is, in samenspraak met de gemeente, het oog gevallen op de Barbarakerk in Landgraaf.
“De Barbarakerk vormt op een mooie plek een landmark voor de wijk de Kakert.”
De Barbarakerk is een karaktervol gebouw dat in 1952 gebouwd is naar het ontwerp van architect Fanchamps. Een van de eerste kerken met een zichtbaar betonskelet in combinatie met metselwerk en tufstenen accenten. Het vormt op een mooie plek een landmark voor de wijk de Kakert. Ook de binnenzijde heeft met een sprekend plafond en hoge ramen een heel eigen karakter. Het gebouw is sinds 1 juli 2012 een zogenaamde slapende Rooms Katholieke kerk en ook niet meer actief in gebruik.
“Een van de doelstellingen is een kerkgebouw realiseren dat als multifunctioneel gebouw ten dienste van de samenleving kan staan.”
In opdracht van de NAK Nederland hebben wij een ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het gebouw tot multifunctioneel kerkgebouw. Het doel met de herbestemming en renovatie van de Barbarakerk is tweeledig; een thuis vinden voor de toekomstige NAK Parkstad en daarnaast een kerkgebouw realiseren dat als multifunctioneel gebouw ten dienste van de samenleving kan staan. De entree is behouden op de plek van de oude entree. Deze is duidelijk zichtbaar en ruim bij binnenkomst. De ontmoetingsruimte ligt direct achter de entree en bestaat uit twee lagen, waarbij begane grond en verdieping door middel van een vide en een trap met elkaar verbonden zijn. Hier is ruimte voor ontmoeten. Zowel de buurt als de kerkelijke gemeenschap kan hier gebruik van maken. Daarnaast is er ruimte voor het inrichten van een expositie. Hier kan de verdieping dan ook gemakkelijk bij betrokken worden.
De ontmoetingsruimte ligt rondom de grote zaal en heeft aan de zuidzijde van de kerk een directe verbinding met buiten. Hier loopt de ruimte over in een ruim buitenbordes. De ontmoeting kan aan deze zijde dus ook buiten plaatsvinden. De keuken ondersteunt het functioneren van de ontmoetingsruimte. De kapel achter de keuken wordt getransformeerd tot multifunctionele ruimte. Deze ruimte is geschikt om met een groep van circa 20 personen een bespreking te houden, samen te werken of een maaltijd te nuttigen. De kapel naast de grote zaal wordt ingericht als stiltekapel. De stiltekapel is dagelijks geopend. Deze ruimte kan ook op andere manieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor een kleine kerkviering voor groepen van circa 30 personen of voor een andere bijzondere gelegenheid.
De grote zaal is minstens twee keer per week in gebruik als kerkzaal. Daarnaast is het podium in de grote zaal geschikt te maken voor optredens met grotere aantallen deelnemers. Het altaar en de achterwand kunnen eenvoudig verplaatst worden. Het gemiddelde gebruik van de grote zaal zal rond de 160 personen liggen. De capaciteit is op te schalen naar ruim 200 bij bijzondere gelegenheden of uitvoeringen. De uitbouw aan de noordzijde biedt ruimte aan een consistorie/vergaderruimte voor 6-10 personen. Op de verdieping is een jeugdruimte/vergaderruimte aanwezig voor 6-12 personen. Het is deze veelheid van flexibele ruimtes van verschillende afmeting die de Barbarakerk tot een multifunctioneel kerkgebouw maken.
“In het ontwerp is steeds het uitgangspunt geweest het bestaande karakter van de kerk te behouden en versterken.”