close
Erfgoed Wonen projectmatig

Transformatie voormalige RK Kerk tot vijf woningen in Kraggenburg

In opdracht van OVT Ontwikkeling heeft KHV architecten een ontwerp gemaakt voor de transformatie van deze kerk naar 5 woningen. Het gaat hier om de voormalige Rooms Katholieke Kerk in Kraggenburg. Wat ooit een ontmoetingsplek was voor dorpsbewoners is tegenwoordig een modern complex met 5 luxe woningen. De kerk is een gemeentelijk monument. Zodoende moest het gebouw met zorg voor het bestaande beeld getransformeerd worden.

 

“De contouren van de pergolaconstructie aan de zuidzijde afgeleid van de zijbeuk aan de oostzijde van de kerk.”

Met oog voor de bestaande vormentaal

 

In nauwe afstemming met monumentenzorg zijn een aantal openingen toegevoegd. Daardoor komt voldoende daglicht binnen voor prettige woonruimtes. Bij deze nieuwe toevoeging is geput uit de bestaande vormentaal. De grote puien in de woonruimte zijn ingepast in de bestaande boogstructuur. Daarnaast zijn de contouren van de pergolaconstructie aan de zuidzijde afgeleid van de zijbeuk aan de oostzijde van de kerk.

In het interieur zijn de karakteristieken van de kerk waar mogelijk behouden. Zo zijn her en der nog kruizen, kandelaars en wijwaterbakjes terug te vinden. De bogen en oude, houten balken zorgen in het nieuwe interieur voor een bijzonder sfeer. Zij gaven de kerk karakter als sierlijke constructieve elementen. In de woningen vormen zij een mooie verwijzing naar de historie van het gebouw.

Geweldige ruimtelijkheid

 

Ook de hoogte van de kerk is optimaal benut. Voor een spannende ruimtelijke beleving is  in de woonruimte een vide gemaakt. Hierdoor hebben de woningen een geweldige ruimtelijkheid. De hoge vensters laten overdadig daglicht binnen. Deze unieke kwaliteiten en de karakteristieke details maken het wonen in deze monumentale kerk zeer bijzonder.

Zo is er een nieuwe functie gegeven aan dit monument met respect en aandacht voor bestaande karakteristieken. Alles bij elkaar is deze transformatie van een kerk naar 5 woningen een voorbeeld van waarom ons hart sneller gaat kloppen van een herbestemming. Verder is hergebruik duurzaam en is zo een beeldbepalend gebouw behouden voor het dorp.

Architect:
Gerben ter Horst

Opdrachtgever:
OVT Ontwikkeling

Aannemer:
Bouw- en klusbureau Kaptein

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699 999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project