close

Stikstofberekening

KHV Architecten heeft naast haar ontwerpafdeling ook een ingenieursbureau in huis en met deze afdeling verzorgen wij o.a. stikstofberekeningen. Met een stikstofberekening wordt gekeken hoeveel stikstof er vrijkomt bij een project. Daarna wordt bepaald waar die stikstof neerkomt. Op die manier kunnen we inschatten welke invloed een bepaalde activiteit heeft op Natura2000-gebieden. Een stikstofberekening is verplicht als je een vergunning wilt aanvragen voor je bouwproject. Dat geldt zowel voor de bouwfase als voor de gebruiksfase. Wij helpen je graag verder.

Stikstofuitstoot in beeld

Voor het behoud en het herstel van de natuur is het belangrijk om de stikstofuitstoot te verminderen en verantwoord te bouwen. Ons ervaren team begrijpt de noodzaak om de stikstofuitstoot te verminderen en op een verantwoorde manier te bouwen. We kunnen deze stikstofberekening voor je uitvoeren en de resultaten analyseren. Daarnaast kunnen we advies geven over mogelijke maatregelen om de impact op Natura2000-gebieden te beperken.

In Nederland hebben we de Wet Natuurbescherming (Wnb), die zegt dat we de natuur niet mag verslechteren. Om ervoor te zorgen dat we dit doel bereiken, hebben we 160 Natura2000-gebieden in Nederland aangewezen. Ongeveer 120 van deze gebieden zijn gevoelig voor stikstof. Dat betekent dat als er activiteiten zijn waarbij stikstof vrijkomt. Met een stikstofberekening tonen we aan dat dit geen grote negatieve gevolgen heeft voor zo’n natuurgebied.

Voortoets stikstof

Activiteiten waarbij stikstof vrijkomt en waarvoor we een stikstofberekening nodig hebben, kunnen van alles zijn, zoals het bouwen van een woning, de aanleg van een nieuwe weg of de uitbreiding van een bedrijfsgebouw. Om te bewijzen dat een project geen groot negatief effect heeft, beginnen we met een Voortoets Stikstof. Hierbij gebruiken we verschillende gegevens over de stikstofuitstoot tijdens de bouw en het gebruik van het project in de AERIUS Calculator. Met behulp van rekenmodellen wordt vervolgens gekeken hoe de stikstof zich verspreidt. De AERIUS Calculator bepaalt dan of er stikstof neerslaat in beschermde natuurgebieden in Nederland en net over de grens. Vraag eenvoudig een offerte aan via onderstaand contactformulier.

Stikstofberekening in het kort

  • Verplicht voor de aanvraag omgevingsvergunning
  • Gemiddelde levertijd binnen 5 werkdagen.
  • Wij helpen jou te voldoen en zorgen dat je snel verder kunt.

Voor meer info over het stikstofbeleid van de overheid kijk je op de site van de Rijksoverheid.

Offerte aanvragen? Prijs vanaf €350,-

Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op, of laat hiernaast uw offertevraag achter via het contactformulier.