close
Wonen projectmatig

Landelijke levensloopbestendige rijwoningen in Ens

KHV architecten heeft voor Bouw Totaal een ontwerp gemaakt voor landelijke levensloopbestendige rijwoningen in Ens. De kavel is gelegen op een mooie plek aan het begin van de uitbreidingswijk van Ens. Hij ligt met de rug tegen het nog overgebleven boerenerf aan. Het is een bijzondere plek in de wijk, waar de verkaveling minder afgestemd is op een recht stratenpatroon. De ontwikkeling biedt mooie aanknopingspunten om als overgangszone te fungeren waarin de groene kwaliteit van het erf een uitloper krijgt in de nieuwbouwwijk. Stedenbouwkundig is hier ook al op ingespeeld door een afwijkende goothoogte te vragen. Conceptmatig hebben we hierop voortgebouwd.

 

“Door de mooie brede beukmaat is deze woning ideaal voor mensen die graag zoveel mogelijk programma op de begane grond willen.”

Verwijzing naar de schokbetonschuren

 

In de groene zone hebben wij een tweetal schuurachtige volumes ontworpen met drie levensloopwoningen. De volumes zijn voorzien van een dwarskap, zodat het volume zeggingskracht krijgt richting de straat. De koppen van de woningen tonen zich eveneens als voorgevels. De gevels zijn uitgevoerd in hout met een lijnenspel dat verwijst naar de schokbetonschuren die kenmerkend zijn voor de Nooroostpolder. De kap is ruim en voorzien van een overstek met een mastgoot ter versterking van het schuurachtige beeld. Erkers en bijbouwen zijn ook in hout uitgevoerd maar in een andere kleur en textuur. Het zijn toevoegingen op het hoofdvolume en als zodanig leesbaar. Hierdoor ontstaat een vriendelijker beeld. Verder is er een metselwerkplint toegepast met een brons genuanceerde steen. Deze plint is afwisselend in hoogte t.b.v. een speelsheid in het beeld en de gevelcompositie. Ter plaatse van de entrees is bijvoorbeeld het metselwerk verder omhoog getrokken om hier een accent te leggen en deze herkenbaar te maken in het gevelbeeld.

Comfortabele levensloopbestendige woningen

 

De woningen zijn opgezet als levensloopbestendige woningen. Dat wil zeggen dat er ruimte is om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Dat begint bij het binnenkomen met een ruime entree met voldoende ruimte voor een draaicirkel. Door de mooie brede beukmaat en niet al te grote verdieping is dit type woning ideaal voor mensen die graag zoveel mogelijk programma op de begane grond willen. Juist deze doelgroep wil comfortabel, levensloopbestendig wonen, maar wil niet naar een appartement. Het grondgebonden wonen aan de straat en het hebben van een tuin zijn voor hen belangrijke randvoorwaarden.

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project