Deze binnenstedelijke ontwikkeling van de Irishof in Zwolle is een prachtig voorbeeld van een zorgvuldige inbreiding met woningbouw. Het plan gelegen aan de Veemarkt tussen de Emmastraat en de Rieteweg. Woningstichting SWZ schreef een prijsvraag onder architecten uit om een woningbouwplan te ontwerpen voor deze markante plek. Deze prijsvraag wonnen wij.
De Irishof ligt aan de rand van de binnenstad. Een plek die in verbinding staat met de beeldbepalende bebouwing van enerzijds de Emmastraat en anderzijds de Willemskade. Deze lanen worden gekenmerkt door diverse statige herenhuizen uit het begin van de vorige eeuw. Panden waarin stijlkenmerken van de Jugendstilbeweging op een prachtige wijze uitgevoerd én bewaard zijn gebleven. Kunsthistoricus Geraart Westerink bespreekt deze woningen in zijn werk over het leven en werk van architect G.B. Broekema. Opvallende uiterlijke kenmerken van deze woningen zijn de vele balkons en de tegeltableaus met onder meer de namen Emma en Dora en de datum 1907.
Deze belendingen zijn van hoge kwaliteit, waarbij de vraag voorlag hier op eigentijdse wijze op aan te sluiten. De nieuwbouw is in dezelfde maat en schaal ontworpen, maar op eigentijdse wijze vertaald. Bij de woning aan de Emmastraat is gewerkt met verhoogde entrees, verspringende gootlijnen, erkers en mee ontworpen hekwerken. Als ode aan Broekema is op de kopgevel aan de Veemarktzijde een tegeltableau met Irisbloemen mee-ontworpen.
De woningen aan de Veemarkt zijn afgeleid van de woningen aan de Emmastraat. Dit blok is gelegen tegenover de Veehallen. Een evenementencomplex dat in de toekomst ontwikkeld zal worden tot nieuw woongebied. Aan deze zijde is ook een speciaal poortelement te vinden bestaande uit twee lantaarns en op maat ontworpen hekwerken die de toegang markeren tot de achtergelegen hof.
Op dit binnenterrein zijn de woningen geïnspireerd op zwarte houten schuren die vroeger voorkwamen op de binnenterreinen in de stad en onderdak boden aan diverse kleine bedrijfjes. Door te werken met een gematteerde zwarte steen en deze toegepast in een tegelverband ontstaat een stoer beeld dat deze binnenhof een geheel eigen karakter geeft. De betonnen plateaus ter plekke van de voordeur creëren een subtiel entreeaccent passend bij het minimalistisch karakter van de woningen.
“Door te werken met een gematteerde zwarte steen en deze toegepast in een tegelverband ontstaat een stoer beeld dat deze binnenhof een geheel eigen karakter geeft.”
De woningen langs de Rieteweg tenslotte vinden aansluiting bij de bestaande woningen aan de Willemskade. Kenmerken als een subtiele entreeopgang, een (meerlaags) naar buiten komend metselwerk accent ter plekke van de entree, variërend metselwerk gecombineerd met keimwerk en een variatie in de daklijn afgewisseld met enkele kappen, geven ook deze woningen hun unieke kwaliteit.
Deze binnenstedelijke ontwikkeling van de Irishof in Zwolle is een prachtig voorbeeld van een zorgvuldige inbreiding met woningbouw. Op een eigentijdse, afgewogen wijze is de architectonische kwaliteit en historie van de omgeving is opgenomen.
“De woningen langs de Rieteweg tenslotte vinden aansluiting bij de bestaande woningen aan de Willemskade.”