KHV Architecten heeft een circulaire schuurwoning in Oldebroek ontworpen op de overgang van de vlakke polder naar de bosrand van de Veluwe. Op deze plek zijn de hoogteverschillen van het opgestuwde zand goed waarneembaar. In dit gebied hebben een aantal bedrijfsgebouwen plaats gemaakt voor een inbreiding met enkele woningen. Deze circulaire houten woning is gebouwd op een kavel van bijna duizend vierkante meter.
“Op deze plek zijn de hoogteverschillen van het opgestuwde zand goed waarneembaar.”
De kavel ligt in een landelijk gebied waar de oorspronkelijk zwarte houten schuren bij de boerderijen de inspiratie vormen voor deze woning. De eenvoudige hoofdvorm is volledig uitgevoerd in zwart hout waarbij de afdekking, gewoonlijk van metalen golfplaat, nu is uitgevoerd in aluminium gefelste banen. Grote dakoverstekken beschermen deels de houten gevel en laten de hoogstaande zomerzon minder binnen. De circulaire schuurwoning in Oldebroek staat grotendeels op een zwevende houten vlonder en waar eerder stuifzand en dennenbos elkaar afwisselen is opnieuw een bostuin aangelegd.
In de keuken is een vide toegepast met een groot raam voor het toelaten van de morgenzon. De grote glasvlakken van de woonvertrekken zijn op zuid georiënteerd. Deze geven uitzicht op de bostuin en laten veel licht binnen. In de woning zijn de houten wanden en plafonds zichtbaar gelaten. De gietvloer en de in berkenhout uitgevoerde keuken en meubilair zorgen voor een evenwichtige en minimalistische sfeer.
“De grote glasvlakken van de woonvertrekken zijn op zuid georiënteerd.”
De woning is gebouwd in een casco van CLT-elementen (Cross Laminated Timber) gemaakt van Europees naaldhout. Dit is extra duurzaam om het feit dat dit een soort is waar veel voorraad van is en snel weer aangroeit. Andere voordelen zijn onder andere de herbruikbaarheid, de lage stikstofuitstoot, snelle bouwtijd en minder bouwverkeer. Het casco werd namelijk geleverd met één vrachtauto en is in zes werkdagen geplaatst. Enkel de fundering en de begane grondvloer is in beton uitgevoerd. Vanaf de begane grondvloer is een volledig houten casco toegepast.
De CLT constructie heeft een hoge esthetische waarde en een positief effect op het leefcomfort. De uitstraling van het toegepaste hout en de zichtbaarheid van de constructie is daarom zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten. Zichtbaar wordt hoe de gelamineerde houten spanten op korte afstand van elkaar liggen en zorgen hierdoor voor lichte houtafmetingen en dus weinig materiaalgebruik. Zo zijn de vloerelementen van de verdieping slechts negen centimeter dik, de dakelementen zelfs maar zes centimeter en zijn deze laatstgenoemde geleverd in één lengte van dertien meter
“Zichtbaar wordt hoe de gelamineerde houten spanten op korte afstand van elkaar liggen en zorgen hierdoor voor lichte houtafmetingen en dus weinig materiaalgebruik.”
De woning is voorzien van een warmtepomp. Deze voorziet de woning waar nodig van warm water en verwarmt de begane grond door vloerverwarming. De verdieping wordt verwarmd door elektrische radiatoren. Op het dak liggen zonnepanelen, zoveel als nodig voor het eigen gebruik. Tripleglas en vloerkoeling zorgen op warme dagen voor een aangename binnentemperatuur. In de nacht voorziet de WTW-unit de hele woning van verse buitenlucht vanaf de noordzijde van de woning. In de gevel bestaat de mogelijkheid om buitenzonwering te plaatsen middels lamellenschuifdeuren.