Beetsterzwaag ligt in een uniek, eeuwenoud parklandschap, dat zijn oorsprong vindt bij de rijke boeren en Friese adel. Wanneer je vanuit het landschap het dorp binnenkomt, is deze statige en rijke architectuur nog steeds voelbaar. De combinatie van de architectonische en landschappelijke kwaliteiten heeft het uitgangspunt gevormd voor het ontwerp, zoals je deze bij de kenmerkende landhuizen terugziet. De nieuwe MFC zal verrijzen op de locatie van de huidige voetbalkantine en zal op een veelzijdige manier ruimte bieden aan de lokale basisschool, kinderopvang en de voetbalkantine.
Het multifunctionele centrum bevindt zich aan een dynamisch gevormd plein, waaraan ook een buurthuis, kerk, bibliotheek en een appartementengebouw liggen. Elk van deze gebouwen heeft een eigen front en herkenbaarheid naar het plein, passend bij de functie. Het MFC onderscheidt zich met een statig en hoog front naar het plein, terwijl het volume naar de omliggende woningbouw, sportvelden en het groen van de sportvelden en het Roekenbos trapsgewijs afneemt in schaal. Dit geeft het MFC een kindvriendelijk karakter.
Het opvallende verticale volume van het MFC fungeert als oriëntatiepunt aan het plein. De gevel heeft een ritme van verticale penanten, onderbroken door horizontale lijnen geïnspireerd op het landschap, wat een gewichtige uitstraling geeft passend bij het karakter van Beetsterzwaag. Met diverse metselwerkpatronen wordt een rijke gevel gecreëerd die past bij de omringende architectuur. De identiteit van het MFC wordt versterkt door gevelornamenten: kleischilderingen door kinderen aan de pleinzijde en nestkasten aan de noordzijde richting het landschap, in het ritme van de penanten.
Het trapsgewijze volume richting het landschap en de sportvelden biedt bijzondere kwaliteiten die het programma bepalen. De aftrapping maakt buitenruimtes op de verdieping mogelijk, waardoor niet alleen de klaslokalen op begane grond een directe verbinding hebben met een buitenruimte maar ook de lokalen op de verdieping. De hoofdentree is gesitueerd aan het dorpsplein, met aan de voorzijde van het gebouw ruimtes zoals het speellokaal en creatieve ruimtes.
“Directe verbinding met een buitenruimte”
De dynamische vorm van het gebouw zorgt voor een speels gevormd hart met een grote vide, tribunetrap en lespleinen. Samen met de aangrenzende voetbalkantine ontstaat een grote multifunctionele ruimte die doorloopt van het hart van het gebouw tot de sportvelden buiten. De open verbindingen, zichtlijnen, buitenlokalen, terrassen en alzijdige lichtinval zorgen voor een sterke relatie tussen het gebouw, de buitenruimtes en het landschap. Doordat de lespleinen tegelijkertijd dienst doen als verkeersruimte is de bruto-netto-verhouding bijzonder goed wat MFC De Finne een zeer compact gebouw maakt.