close
Kerken

Nieuwbouw Nieuw-Apostolische Kerk Emmeloord

KHV architecten heeft in samenspraak met de lokale kerkelijke gemeenschap een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van de Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord.

De Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord heeft ongeveer honderd leden. De landelijke organisatie is bezig met een operatie om haar kerkgebouwen klaar te maken voor de toekomst. Het doel is  om vaste lasten van onderhoud en energieverbruik terug te dringen. Het pand van de Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord aan De Dolomieten 2 stamde uit de jaren 80 en was sterk verouderd. KHV heeft in nauwe samenspraak met de kerkelijke gemeenschap een nieuw kerkgebouw ontworpen op de plek van het bestaande gebouw.

“Het pand van de Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord aan De Dolomieten 2 stamde uit de jaren 80 en was sterk verouderd.”

Een plek van ontmoeting

 

Een van de eisen in het programma van eisen was een goede kerkzaal. Deze zaal is bij bijzondere diensten met grotere opkomst uit te breiden met de ruimte in de ontvangsthal. Deze ontvangsthal doet ook dienst als ontmoetingsruimte na de kerkdienst. Hier kun je met een kopje koffie of thee napraten na afloop van de samenkomst en elkaar ontmoeten. Op de begane grond zijn verder toiletten en een keuken te vinden. Op de verdieping zijn twee vergaderruimtes gemaakt. Deze ruimtes worden gebruikt voor bijeenkomsten van het kerkbestuur, de kinderdienst, jeugdactiviteiten en andere bijeenkomsten.

“De ontvangsthal doet tevens dienst als ontmoetingsruimte na de kerkdienst waar je met een kopje koffie of thee na kunt praten na afloop van de samenkomst.”

Een duurzaam kerkgebouw

 

Het nieuwe kerkgebouw is zeer duurzaam. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en wordt verwarmd met een warmtepomp. Hierdoor gebruikt de kerk nauwelijks energie. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Hierdoor zijn de lasten laag . Resultaat is dat ze in de toekomst beter gedragen kunnen worden door de lokale gemeenschap.

De nieuwbouw in Emmeloord is afgeleid van een eerdere nieuwbouw in Zwolle. Een kerkgebouw dat wij eerder ontwierpen.

“Het nieuwe kerkgebouw blinkt uit in duurzaamheid. Doordat het gebouw zeer goed is geïsoleerd en wordt verwarmd met een warmtepomp gebruikt het nauwelijks energie.”

Fotograaf:
Robin Frings

Status:
Opgeleverd

Programma:
271 m²

Gerben ter Horst Gerben ter Horst (0527) 699999 gerben.terhorst@khva.nl Stel je vraag
Deel project