KHV Architecten heeft een complete kantoorrenovatie en verduurzaming inclusief interieur ontworpen voor het indrukwekkende familiebedrijf Gebr. Van der Lee in Lelystad. Vanaf 1 januari 2023 is de verplichting in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen dat een kantoorgebouw minimaal aan energielabel C moet voldoen, hier kan de gemeente op handhaven. Een uitgelezen kans om het gebouw grondig te renoveren; verduurzaming en gevelrenovatie in combinatie met een verbouw en een nieuw interieurontwerp, passend bij de huidige manier van werken.
“Een uitgelezen kans om het gebouw grondig te renoveren”
Tijdens het eerste bezoek werden we direct enthousiast; wat een indrukwekkend verhaal van deze bevlogen ondernemers en medewerkers. De Gebr. Van der Lee is een gevestigde naam welke iedereen ongetwijfeld eens is tegengekomen op de weg. Het bedrijf telt meerdere vestigingen en verschillende specialisaties van wegenbouw tot bitumen en transport. Maar in 1978 begonnen de gebroeders met een eerste lokale opdracht in het bermonderhoud. Met de bevlogenheid en het enthousiasme werden kansen gecreëerd en groeide het uit tot de veelzijdigheid en grootte van vandaag de dag.
Het huidige gebouw, gebouwd in 1980, miste de uitstraling die past bij deze tijd in combinatie met de visie en bedrijfsvoering van de Gebr. van der Lee. Het metselwerk en het voegwerk van het kantoorgedeelte waren vervuild en de beplating maakte het geheel somber. Gedurende de jaren zijn er op verschillende manieren zonwering en installaties ingepast wat het beeld verrommelt. De duidelijk verticale percelering van de gevel maakt daarentegen dat deze in de basis helder is. Dat vormt een kwaliteit voor het nieuwe ontwerp. Voor de achterliggende werkplaatsen gericht op de grondstoffenopslag gold hetzelfde. Hier wordt het metselwerk gecombineerd met lichte betonelementen. Aan deze zijde wordt gewerkt met grondstoffen voor asfalt, waardoor de ooit frisse uitstraling hier niet meer terug te zien is. Daarnaast werd het binnenklimaat als onprettig ervaren vanwege de lage isolatiewaarde. Typisch voor de tijd waarin het gebouwd is.
Voor het nieuwe ontwerp was het belangrijk het verhaal van de Gerb. Van der Lee in gedachten te hebben en samen te brengen met de huidige manier van werken. Het ingetogen nuchtere karakter komt hierin terug. De sterke verticale lijnen, de structuur van het gebouw, werden behouden. Deze puien werden in zijn geheel vervangen en de dichte gevel werd nageïsoleerd. De verticale lijnen werden nog eens extra benadrukt door lamellen die op subtiele wijze aanwezig zijn. Deze geeft de gevel meer diepte en daarmee schaduwwerking. De lichte tinten geven het geheel een frisse uitstraling op dit industriële bedrijventerrein. De werkplaatsen kregen daarentegen een donkere gevelbekleding, het hoofdgebouw wordt hierdoor duidelijk herkenbaar en de ‘vuile gevelzijde’ is daarmee eenvoudig representatief te houden. Dezelfde lichte tint die hier terugkomt als accentkleur maakt het tot een geheel.
De binnenkomst was wat kil door de harde materialen in witte en grijze tinten. De manier van werken was toen ook simpelweg anders; donkere smalle gangen waaraan afgesloten kantoortjes lagen. De ruimtes waren gesloten en door het steeds verder groeien en uitbreiden van de werkplekken ontstonden verschillende vloerniveaus en ontbrak het overzicht.
In het nieuwe ontwerp is de entree opener gemaakt met doorzichten naar de werkplaats en het lab. Boven, waar het grootste deel van de kantoren gelegen zijn, is de gangstructuur aangepast en doorgebroken. Nu zonder bochtjes en ‘doodlopende’ eindes. Hierdoor ontstaat het ontmoetingsplein in het hart van de kantoren, hier is ruimte voor informeel contact, maar ook kennisoverdracht. Dit zorgt voor overzicht en verbinding onderling. De kantoren zijn transparant richting het nieuw ontstane ontmoetingsplein zodat het daglicht verder naar binnen doordringt. De bestickering van legpatronen op het glas geven privacy.
Het verhaal van de ontstaansgeschiedenis is subtiel verwerkt in het interieur. In de basis is er een gemêleerde vloerbedekking toegepast in grijstinten, een knipoog naar het asfalt. Deze wordt gecombineerd met groene accenten die de overlegplekken subtiel markeren. Het systeemplafond is er in de gangruimtes uit gehaald waardoor alle installaties nu zichtbaar zijn, dat past goed bij het industriële en technische karakter van het bedrijf en maakt het ruimtelijker. De daklichten zijn vervangen en zorgen nu voor direct licht in plaats van diffuus licht. De gele en rode accenten, de kleuren van Gebr. Van der Lee, zorgen verder voor een heel eigen uitstraling.