close
Horeca Publieke gebouwen

Duurzaam bezoekerscentrum Staatsbosbeheer met horeca aan de IJssel

KHV Architecten heeft voor Staatsbosbeheer het ontwerp gemaakt voor een duurzaam bezoekerscentrum in Den Nul. De locatie is gelegen in de uiterwaarden van de IJssel aan De Lange Kolk, hier kan worden gerecreëerd en gezwommen. Aan de andere kant van De Lange Kolk ligt het natuurgebied Duursche Waarden. Het ontwerp bestaat uit twee gebouwen; de horeca waar ‘Brasserie Op Duur’ nu is gevestigd en de werkplaats van Staatsbosbeheer. Daarnaast biedt het centrum ruimte aan de historische vereniging en zorginstelling J.P. van der Bent Stichting.

Verwijzingen naar het landschap

 

In het ontwerp waren uitstraling en karakter erg belangrijk. Functioneel en efficiënt ruimtegebruik gecombineerd met een duurzaam karakter, passend in het landschap. Kenmerkend voor de omgeving waren de oude steenfabrieken die de klei van de IJssel gebruikten. Deze zijn grotendeels buiten functie of gesloopt, maar vormden een inspiratiebron voor het bezoekerscentrum. Zowel de opzet als de vorm refereren naar de omgeving, als afgeleide van de steenfabriek en als verwijzing naar het agrarische gebied met schuren in de omgeving.

“Kenmerkend voor de omgeving waren de oude steenfabrieken die de klei van de IJssel gebruikten. Deze vormden een inspiratiebron voor het bezoekerscentrum”

Duurzaam materiaalgebruik

 

Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hout, wat bij de werkplaats ook wordt doorgezet naar het dak. In de gevelbekleding worden er verschillende detailleringen gebruikt om accenten te leggen. Zo onderscheiden de volumes zich van elkaar door horizontale en verticale bekleding, worden er lamellen gebruikt om (gefilterd) licht naar binnen te laten dringen en zijn er verschillende kozijndetails gebruikt; verdiept, vlak en verzonken.

“De volumes onderscheiden zich van elkaar door horizontale en verticale bekleding.”

 

Beleving van het landschap

 

In de brasserie staat de beleving van het landschap centraal. Door de grote glazen puien rondom wordt de verbinding met buiten versterkt, aan de waterzijde wordt deze met een uitgebouwde tuinkamer geaccentueerd. Centraal staat de lange golvende wand welke verwijst naar de IJssel. Deze geeft de ontvangstruimte karakter en scheidt de algemene ruimtes van de horeca.

Architect:
Henk de Velde

Oprdachtgever:
Staatbosbeheer

Status:
Opgeleverd

Henk de Velde Henk de Velde (038) 3326286 info@khva.nl Stel je vraag
Deel project