close
Publieke gebouwen

Gedeeltelijke nieuwbouw theater de Dialoog en gemeentehuis Ermelo

KHV Architecten heeft voor de gemeente Ermelo een ontwerp gemaakt voor de gedeeltelijke nieuwbouw van theater de Dialoog en de entree van het gemeentehuis. Met het winnen van de architectenselectie voor de Nieuwe Dialoog, kregen wij de eer om het culturele centrum en de entreezone van het gemeentehuis nieuw leven in te blazen. Van een typisch jaren ’70 gebouw met een gesloten karakter, naar een bruisende Nieuwe Dialoog in open verbinding met het Raadhuisplein en aan de achterzijde het bos van Ermelo.

Ons concept begint met de bestaande structuur en hoe die optimaal her te gebruiken is. In de pleingevel en de nieuwe entree is het uitgangspunt optimale transparantie om de activiteit in het gebouw zichtbaar te maken en een bruisend beeld te scheppen. De gevel van de vernieuwde Dialoog bouwen we op in drie geledingen om een relatie te leggen met het structuralisme van het bestaande gebouw uit de jaren 70. De grote gevelopening in het theater omkaderen we vervolgens met penanten die aansluiten bij het bestaande metselwerk.

Binnenplein

 

Onderdeel van de opgave, was het (her)organiseren en uitbreiding van de verschillende functies; de bibliotheek, het theater, de raadzaal en de centrale hal die de Nieuwe Dialoog met het gemeentehuis verbindt. Door verschillende functies multifunctioneel te gebruiken en deze te koppelen aan de centrale entree, ontstaat er een tweede plein naast het Raadhuisplein: het binnenplein. Het binnenplein staat in open verbinding met het Raadhuisplein en de groenstructuur. Dit zorgt voor verbinding en overzicht; het hart voor alle functies in het gebouw. Samen met de grote transparante entreegevel vormt dit een uitnodigend geheel.

Voortbouwen op de bestaande structuur

 

Duurzaamheid was een belangrijk thema, het uitgangspunt was dan ook om zoveel mogelijk her te gebruiken. Na inventarisatie is besloten om voort te borduren op de bestaande fundering en de kolommenstructuur. Hierbij ontstond de constructieve uitdaging om met dit grotere programma, het gewicht van het gebouw niet groter te maken dan de bestaande fundering aankon. Hierom hebben wij ervoor gekozen om te werken met lichte én duurzame materialen; houtskeletbouw wanden, houten balklagen als vloerconstructie en minerale steenstrips.

Eigen karakter

 

De klokkentoren is een belangrijk herkenningspunt in Ermelo, ook deze is meegenomen in het nieuwe ontwerp. De hoofdvorm is vernieuwd en ingepakt met goudkleurig metaallegering, hiertussen is een vlechtwerk ontworpen. De kleur en het vlechtwerk refereert naar het wapen van Ermelo. Het vlechtwerk is ook terug te vinden in het patroon van de steenstrips op de entreegevel van het gemeentehuis. De kleur van deze nieuwe gevel is een resultante van de bestaande, bakstenen gevel, maar op een andere, eigentijdse manier verwerkt. Zo worden de nieuwbouw en de bestaande bouw een eenheid en krijgt het gebouw zijn eigen, herkenbare karakter.

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project