close

SNEAK PREVIEW: Wonen op de eerste klimaatdijk van Nederland

In het kader van het Ruimte voor de Rivier-programma is het Reevediep aangelegd, samen met een opmerkelijke superdijk die fungeert als waterkering, is dit de primeur voor Nederland als eerste klimaatdijk. Een heel unieke plek, nog bijzonderder is dat je hier binnenkort kunt wonen! Voor BPD Ontwikkeling hebben wij het ontwerp gemaakt voor de eerste 34 woningen, deze vormen samen een cluster die onderdeel uitmaken van het nieuwe dorp: Reeve.

Geborgen in de IJsseldelta
De dijk is ontworpen om mensen te beschermen tegen wateroverlast en dit gevoel van bescherming is terug te vinden in het ontwerp van de woningen. Met de voordeuren gericht naar het erf, ontstaat er een intieme sfeer die zorgt voor een gevoel van geborgenheid. Dit staat in scherp contrast met de randen van het cluster, waar de woningen een vrij uitzicht bieden over het water en het groene landschap rondom de dijk.

Robuust en beschermend
Om het gevoel van geborgenheid en de beschermende rol te benadrukken, zijn robuuste materialen gebruikt. Ruwe stenen in de kleur van klei uit de IJsseldelta worden afgewisseld met houten gevelbekleding. Ten slotte worden de woningen afgewerkt met een stalen dak. Deze combinatie vormt een eigentijdse interpretatie van de omliggende dorpen in de IJsseldelta.

Partners:
Opdrachtgever en ontwikkelaar: BPD Ontwikkeling
Aannemer: Mateboer Bouw
Constructeur: Alferink Van Schieveen
Landschap: Redscape
Visualisaties: DW Animations

Reevediep