Circulair ontwerpen in de praktijk
Kennis en ervaring doen we verder het liefst op in de praktijk. In een project. Hoe ver je als architect kunt gaan in je circulaire ambitie is vaak grotendeels afhankelijk van je opdrachtgever. Staat die er voor open? Weet die waar het over gaat? We merken dat het bewustzijn groeit, maar tegelijkertijd is er ook nog zo veel onbekend. Om die reden is een belangrijke eerste taak dat bewustzijn te bevorderen. Daadwerkelijk circulair bouwen vraagt een andere procesaanpak. Als je bijvoorbeeld echt serieus aan de slag wil met hergebruik van materialen, dan moet je een bepaalde vrijheid in je vorm houden. Vervolgens ga je eerst op zoek naar wat voor handen is en daarna ontwerp je pas verder.
Ons meest recente circulaire project in ontwikkeling is bijvoorbeeld een klein strandpaviljoen. Het gewenste beeld is afgeleid van een kas. In samenspraak met de opdrachtgever hebben we een eerste vorm vastgelegd. Vervolgens zijn we gaan zoeken naar materialen. Allereerst voor de constructie. Daarvoor hebben we gebruikte houten spanten gevonden. Spanten die al een leven achter zich hebben in een schuur. Na een constructieve quickscan hebben we ze geïmplementeerd in het ontwerp en heeft de opdrachtgever ze aangeschaft. Daar is wel wat lef voor nodig. Je moet niet bang zijn om je nek uit te steken. De komende maanden gaan we het project stap voor stap verder uitwerken door geschikte hergebruikte materialen in te passen. Nieuwe materialen willen we tot een minimum beperken.
Circulariteit in de keten
Naast hard core circulair bouwen zijn er nog veel tussenvormen denkbaar. De hele sector is met het onderwerp bezig. Een andere interessante invalshoek is meer traditioneel. In hoeverre kun je bijvoorbeeld een traditionele woning circulair maken door te kiezen voor een alternatief materiaal.
Benieuwd naar onze ervaringen? Houd onze Linkedin en website in de gaten voor updates.