close
Horeca

Iconisch horecapaviljoen in het centrum van Emmeloord

KHV architecten heeft een iconisch horecapaviljoen ontworpen in het centrum van Emmeloord. In 2018 schreef de gemeente Noordoostpolder een prijsvraag uit voor het ontwerpen en ontwikkelen van een horecapaviljoen op de Deel, het centrale plein in Emmeloord.

Het plan van KHV kwam op alle fronten als overtuigende winnaar naar voren. “Een eigenwijs pand, een nieuw beeldmerk en toch ingetogen”, aldus de jury. Het ontwerp van het horecapaviljoen is geïnspireerd door de unieke geschiedenis van de Noordoostpolder, waar pioniers in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een nieuwe samenleving opbouwden. Het paviljoen staat voor het onverzettelijke karakter van de polderpionier.

Barak meets kas 

 

In de architectuur van het paviljoen werd geput uit de gebouwtypologie van de allereerste polderbebouwing: de karakteristieke houten barakken van waaruit ambitieuze boerenzonen met de schop in hun handen de pas drooggevallen polder introkken om sloten te graven en het land in cultuur te brengen. In zijn massa vormt het paviljoen een wand die het cultuur- en horecaplein op een natuurlijke wijze begrenst. De krachtige vorm opent zich in de lengterichting en transformeert tot een kasachtig volume op de kop. Zo verbeeldt de vorm de ontwikkeling vanaf de inpoldering tot de hedendaagse, moderne vormen van landbouw.

“De materiaalkeuze maakt dit iconische paviljoen ook bijzonder duurzaam en circulair.”

Gematerialiseerde poldergeschiedenis

 

De materialisatie onderstreept die relatie met de poldergeschiedenis. De gevel is bekleed met hergebruikt duurzaam hout dat in een eerder leven al verweerd is geraakt. Deze houten gevelbekleding loopt ook door in het dak zodat de vorm abstract en krachtig is. Als tegenhanger van het hout wordt de gevel doorsneden met glas als materialisatie van het heden en de toekomst. Op deze manier ontstaat een maximaal transparant volume met een herkenbare vormentaal die in zijn textuur rust en eenvoud uitstraalt.

 

Circulaire principes

 

De materiaalkeuze maakt dit iconische paviljoen ook bijzonder duurzaam en circulair. Naast de planken van hergebruikt hout op de gevel is een belangrijk deel van het gebouw opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen. De constructie bestaat uit houten spanten, de verdiepingsvloer is van massief hout en de wand- en dakdelen bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouwelementen.

Het paviljoen biedt onderdak aan twee horecaconcepten. Een familierestaurant en een grandcafé. In mei 2021 is het paviljoen in gebruik genomen en draagt het met zijn transparante gevel en markante verschijning in belangrijke mate bij aan de verlevendiging van het plein.

Harm Korfker Harm Korfker (0527) 699999 harm.korfker@khva.nl Stel je vraag
Deel project